Separatister i Jemen gir opp håp om uavhengighet

Dette bildet viser krigere fra Det sørlige overgangsrådet i 2018. Den ledende opprørsgruppen gir nå opp målet om uavhengighet for å få på plass en allerede fremforhandlet fredsavtale. Foto: AP Photo/NTB scanpix.
Dette bildet viser krigere fra Det sørlige overgangsrådet i 2018. Den ledende opprørsgruppen gir nå opp målet om uavhengighet for å få på plass en allerede fremforhandlet fredsavtale. Foto: AP Photo/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Den ledende separatistgruppen i Jemen gir opp målet om en uavhengig stat for å få på plass en fredsavtale fremforhandlet av Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sørlige overgangsråd, en paraplyorganisasjonen av opprørsgrupper støttet av De forente arabiske emirater, sier den ikke lenger vil kjempe for uavhengighet sør i Jemen.

Det gjør gruppen for å få gjennomført fredsavtalen fremforhandlet av Saudi-Arabia, som har ligget på vent.

– Vi har oppnådd målene våre. Vi bekrefter at vi vil fortsette og styrke vårt strategiske partnerskap med den arabiske koalisjonen, sier talsmann Nizar Haitham.

Avtalen, som ble signert i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh i fjor høst, åpner for maktdeling, men ble lagt på is da separatister tok kontroll over Aden sør i Jemen i vår.

Avgjørelsen kan være et steg på veien mot fred i den kaotiske proxy-krigen i Jemen, der det har vært krig siden en koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk til aksjon mot Houthi-bevegelsen i 2015.

Også De forente arabiske emirater og Sudan har hatt soldater på bakken i det sørlige Jemen. Alle parter i konflikten er blitt anklaget for krigsforbrytelser, og over 100.000 mennesker skal ha mistet livet i konflikten.

Personvernpolicy