Over 1 million har mistet jobben i Spania under coronanedstengning uten å bli registrert

Coronautbruddet har ført til at over 1 million spanjoler har mistet jobben, men på grunn av nedstengningen har de ikke kunnet registrere seg som arbeidsledige.

Spanias statistiske byrå (INE) la tirsdag fram tall som viser at antall arbeidsledige kun steg med 55.000 i perioden mellom april og juni. Tallet på ledige endte dermed på 3,4 millioner, en økning fra 14,4 til 15,3 prosent i andre kvartal.

Tallene gjenspeiler imidlertid på ingen måte de drastiske konsekvensene coronapandemien har hatt på det spanske arbeidsmarkedet, for samtidig er det registrert 1,07 millioner færre sysselsatte i perioden.

Les også: Spania inn i kritisk fase: – Går de ti mest avgjørende dagene i møte

Umulig jobbjakt

Arbeidsledighetsstatistikken teller kun personer som er på aktiv leting etter en ny jobb, og ettersom dette nærmest var umulig under nedstengningen, havnet de aller fleste utenfor statistikken. Heller ikke millioner av arbeidere som ble permittert og som omfattes av offentlige støtteprogrammer, er medregnet.

Samtidig viser statistikken at antall utførte arbeidstimer i perioden sank med nesten 23 prosent, et fall Spania aldri har sett maken til.

Les også: El Pais: Det virkelige dødstallet i Spania kan være omkring 44.000

Servicenæring i krise

Mest akutt har krisen vært i tjenestesektoren, der nesten 817.000 arbeidsplasser har forsvunnet. Disse har blant annet vært knyttet til butikker og restauranter som ble stengt da alle innbyggerne ble bedt om å holde seg innendørs for å hindre smittespredning. De er også knyttet til turistsektoren, som utgjør 12 prosent av landet bruttonasjonalprodukt.

Men også industrien er rammet, med over 100.000 tapte arbeidsplasser. Landbrukssektoren har tålt krisen noe bedre; der har 21.400 mistet jobben.

Coronaviruset har krevd over 28.400 liv i Spania, mens 272.000 mennesker har fått påvist smitte.

Landet kjemper nå for å holde turistnæringen i live samtidig som land som Norge, Storbritannia og Tyskland igjen har begynt å fraråde reiser til landet, spesielt til nordlige områder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden