Verdens støynivå halvert under coronakrisen: – Et «hallo» fra jordkloden

Menneskeskapt støy på kloden ble halvert da coronakrisen stod på som verst i verden. Stillheten ga grobunn for ny forskning på jordskjelv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har funnet ut av menneskeskapte vibrasjoner over jordkloden halverte i løpet av den globale nedstengningen som fulgte coronakrisen. De kaller avdekket en «bølge av stillhet» i løpet av perioden mars til mai i år.

De baserer funnene sine på data fra 268 seismiske stasjoner i 117 land. Seismologi er læren om jordskjelv.

Stillheten kan hjelpe seismologer å forstå hvordan menneskeskapt støy påvirker kloden, og dermed også klare å modellere det - og dermed forutse hvordan de forekommer:

– Da kan vi fjerne dette fra våre sanntidsmålinger av seismiske signaler, og muligens oppdage mindre jordskjelv som vi kanskje ikke hadde forventet å inntreffe under normale omstendigheter. Stille perioder kan avsløre noen skjulte signaler, forteller Stephen Hicks, professor i seismologi ved Imperial College i London, til AP.

Thomas Lecocq, professor ved Det kongelige belgiske observatorium, har skapt en metafor for å enklere forklare hvordan stillheten hjelper seismologer:

– Du er på en scene foran en fullsatt stadion, full av mennesker som venter på konsertstart. Hvis alle er stille og noen helt bakerst sier «hei», så hører du det. Hvis alle snakker, hører du det ikke. Så dette er et «hallo» fra jordkloden. Vi hører selv de minste «hallo»-ene i denne stille perioden.

Personvernpolicy