Synkende tillit til myndighetenes coronatiltak i flere land

Gjenåpningen av samfunnet, som her i Barcelona, har ført til økt smittespredning. Myndighetene har derfor måttet gjeninnføre strenge tiltak, og folks tillit er synkende. Foto: AP / NTB scanpix
Gjenåpningen av samfunnet, som her i Barcelona, har ført til økt smittespredning. Myndighetene har derfor måttet gjeninnføre strenge tiltak, og folks tillit er synkende. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Emilio Morenatti / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke land har måttet gjeninnføre strenge tiltak etter at coronasmitten igjen har skutt fart. Det tærer på folks tillit til myndighetene, viser måling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

16 millioner mennesker verden over har hittil fått påvist coronasmitte, og over 640.000 mennesker er døde.

Flere land som mente å ha fått kontroll over smittespredningen, har måttet stenge ned deler av samfunnet på nytt.

USA registrerer nå over 50.000 nye smittetilfeller i døgnet og har i likhet med flere andre land sett seg nødt til å gjeninnføre tiltak, som påbud om bruk av ansiktsmaske.

Synkende støtte

Dette tærer på innbyggernes tillit til at myndighetenes strategi er riktig, viser en undersøkelse foretatt av konsulentselskapet Kekst CNC.

– Støtten til egen regjering er synkende i de fleste land, konkluderer undersøkelsen, som bygger på intervjuer med 1.000 innbyggere i hvert av de seks landene USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Japan og Sverige.

WHO bekymret

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret over oppblomstringen av smitte i flere land og advarer mot forhastet gjenåpning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økningen i covid-19-tilfeller i enkelte land, som har skjedd som følge av at man har lempet på tiltak for å skre fysisk avstand mellom mennesker, gir absolutt grunn til bekymring, sier en talskvinne.

– Dersom situasjonen krever det, må det settes inn strengere og målrettede tiltak i samfunnet, sier hun.

I byer som Barcelona i Spania er nattklubbene igjen stengt og innbyggerne bes i størst mulig grad om å holde seg hjemme.

For raske

Frankrike tester nå alle som ankommer fra 16 såkalte høyrisikoland, mens Storbritannia har innført påbud om bruk av ansiktsmaske i butikker, banker og postkontor.

Østerrike har også gjeninnført maskepåbud og mange mener at myndighetene var for raske med å gjenåpne samfunnet.

– Det var et feilsteg å oppheve påbudet om bruk av ansiktsmaske så raskt, sier Andreas Poschenreither.