Dommer avviser anmodning om å stanse føderale styrker i Portland

Føderale styrker har tatt i bruk tåregass for å spre demonstranter i Portland. Styrkene ankom byen tidligere i måneden. Byens myndigheter har prøvd å gå rettens vei for å fjerne styrkene. Foto: Beth Nakamura / The Oregonian via AP / NTB scanpix
Føderale styrker har tatt i bruk tåregass for å spre demonstranter i Portland. Styrkene ankom byen tidligere i måneden. Byens myndigheter har prøvd å gå rettens vei for å fjerne styrkene. Foto: Beth Nakamura / The Oregonian via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk dommer avviser delstaten Oregons anmodning om å stanse føderale styrker fra å pågripe demonstranter i Portland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstaten mangler grunnlag til å gå til søksmål på vegne av demonstranter, het det i begrunnelsen fra dommer Michael Mosman fredag.

Det var Oregons øverste justismyndighet, Ellen Rosenblum, som anla søksmål mot Trump-administrasjonen i forrige uke. Hun anklaget føderale styrker fra å pågripe demonstranter uten rimelig grunnlag, for å ha fjernet demonstranter i umerkede biler, og for overstadig bruk av makt. Hun ba derfor om midlertidig og umiddelbar stans i den føderale styrkens pågripelser av demonstranter.

Washington har avvist anklagene. David Morrell, en advokat for Trump-administrasjonen, har kalt Rosenblums krav usedvanlig. Han argumenterte overfor dommeren i et rettsmøte denne uken at Rosenblums søksmål kun var basert på noen få forklaringer fra vitner og en video som var blitt publisert på Twitter. Demonstrasjonene i Portland er farlige og eksplosive, mener Morrell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstranter har vært ute i gatene i vestkystbyen siden George Floyd døde i politiets varetekt i Minneapolis i mai. Voldelige sammenstøt har oppstått og det har blitt utført h hærverk på føderale bygninger. President Donald Trump mener Portland ikke har vært i stand til å håndtere situasjonen. Derfor har han sendt styrker dit, noe Portlands myndigheter sier de ikke ønsker.