Kina setter kursen for Mars

En modell av roveren som Kina håper å lande på Mars i februar neste år. Torsdag ble raketten med romsonden Tianwen-1 skutt opp fra Hainan sør i Kina. Foto: AP / NTB scanpix
En modell av roveren som Kina håper å lande på Mars i februar neste år. Torsdag ble raketten med romsonden Tianwen-1 skutt opp fra Hainan sør i Kina. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har skutt opp en romsonde som nå setter kursen mot Mars. Kineserne kom dermed USA i forkjøpet, men ble slått av en arabisk romsonde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raketten med romsonden Tianwen-1 ble skutt opp fra Wenchang-basen på øya Hainan sør i Kina klokka 12.41 lokal tid torsdag, og oppskytingen var ifølge kinesiske myndigheter vellykket.

Mars er en gigantisk, ugjestmild isørken med ekstreme temperaturer. For 3,5 milliarder år siden mistet planeten sin atmosfære og ble offer for kosmisk stråling.

Årets sommer er høysesong for å skyte ut sonder til den røde planeten ettersom Jorda og Mars da er nærmest hverandre i sine baner.

De forente arabiske emirater skjøt opp romsonden al-Amal fra en base i Japan mandag, og den amerikanske romsonden Perseverance skal etter planen begynne sin ferd 30. juli.

Lander i februar

Tianwen-1-sonden ventes å nå Mars i februar neste år, etter å ha tilbakelagt 55 millioner kilometer gjennom verdensrommet.

Sonden inneholder både en orbiter som skal gå i bane rundt Mars, og en rover som skal utforske overflaten på planeten. Eksperter tviler imidlertid på om kineserne vil oppdage noe som ikke alt er funnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ettersom det er Kinas første forsøk, forventer jeg ikke at de finner noe av betydning som USA ikke alt har oppdaget, sier astronomen Jonathan McDowell ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

USA har siden slutten av 1990-tallet landet fire rovere på overflaten av Mars, men den neste vil være langt større og mer avansert enn de foregående, og er på størrelse med en stor bil. Den skal etter planen samle stein- og jordprøver som amerikanerne håper å hente tilbake til Jorda i 2031.

Satser stort

McDowell sammenligner Kinas Tianwen-1 med den amerikanske romsonden Viking som ble skutt opp i 1975.

– De kan sammenlignes både når det gjelder omfang og ambisjon, sier han.

Kina har satset milliarder på romforskning og romprogram de siste årene og ser annerledes på Mars-ferden.

– Dette vil endre en situasjon der USA har dominert i et halvt århundre, sier den uavhengige analytikeren Chen Lan som er tilknyttet GoTaikonauts.com.