Corona og fyll er dødelig cocktail i Sør-Afrika

Coronapandemien har kastet et grelt søkelys på drikkekulturen i Sør-Afrika. Foto: AP / NTB scanpix
Coronapandemien har kastet et grelt søkelys på drikkekulturen i Sør-Afrika. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Afrika har gjeninnført alkoholforbudet etter at voldsofre og personer som har vært utsatt for ulykker i fylla, tok sykehusplassene fra coronapasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Coronapandemien har kastet et grelt søkelys på drikkekulturen i Sør-Afrika. I få andre land har covid-19 og alkoholbruk blitt så skadelig sammenvevd.

Med nærmere 395.000 påviste smittetilfeller er Sør-Afrika det femte hardeste coronarammede landet i verden, ifølge Worldometers oversikt.

Sør-Afrika rangeres vanligvis også på toppen når det gjelder alkoholbruk per capita.

Forbud gjeninnført

Dette førte til at Sør-Afrika la ned forbud mot alkoholsalg da resten av landet stengte ned 27. mars. Forbudet ble imidlertid opphevet 1. juni.

Men straks ble legevakter og sykehus fylt opp av folk med alkoholrelaterte skader, som bilulykker, skuddsår, stikkskader og andre ulykker, som opptok sykehussenger og brukte ressurser fra en stadig økende gruppe coronapasienter.

Sist søndag, uten forvarsel, gjeninnførte president Cyril Ramaphosa derfor alkoholforbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da alkoholforbudet ble opphevet, økte akuttinnleggelsene med 60 prosent og antall syke som trenger intensivbehandling, med 200 prosent, sier helseminister Zweli Mkhize.

– Utmattende

Han sier at leger iblant har vært nødt til å velge mellom en coronapasient og en alvorlig fylleskade.

Alkoholforbudet kan frigjøre opptil 50.000 sykehussenger på offentlige sykehus de neste åtte ukene, anslår myndighetene.

– Vi håper at antallet akuttilfeller vil falle, sier talsmann for Groote Schuur-sykehuset i Cape Town, Alaric Jacobs. Byen er en av de verst rammede i Sør-Afrika.

– Det var helt utmattende å både måtte håndtere akuttilfeller som kunne ha vært unngått, og alle covid-19-tilfellene, sier han.

Eksperter mener Sør-Afrika nå må ta en grundig kikk på landets drikkekultur.

– Det er svært mye som tilsier at Sør-Afrika har et alkoholproblem, sier klinisk psykolog og russpesialist Sinqobile Alderinoye.