Britisk Syria-farer får reise tilbake til Storbritannia

Barn og kvinner i en flyktningleir på grensen mellom Syria og Tyrkia i april i 2020.
Barn og kvinner i en flyktningleir på grensen mellom Syria og Tyrkia i april i 2020. Foto: Ghaith Alsayed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske Shamima Begum, som sluttet seg til IS som 15-åring, får returnere til Storbritannia og kjempe for å få tilbake statsborgerskapet, ifølge en kjennelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nå 20 år gamle briten var en av tre britiske jenter i skolealder fra Øst-London som i 2015 dro til Syria. Hun dukket senere opp i en flyktningleir og tryglet i intervjuer om å få vende tilbake til Storbritannia.

Britiske myndigheter inndro passet hennes, og tidligere innenriksminister Sajid Javed argumenterte for at hun opprinnelig var fra Bangladesh og kunne dra dit i stedet.

Ifølge torsdagens kjennelse ble hun ikke gitt en god nok sjanse til å forsvare seg, siden hun var i flyktningleiren. Innenriksdepartementet vil anke avgjørelsen, skriver BBC.

Begum har argumentert for at beslutningen om å inndra passet hennes gjorde henne statsløs, ettersom hun ikke har bangladeshisk statsborgerskap.

– Begum er ikke redd for å møte rettsvesenet i Storbritannia, hun ønsker det velkommen. Men å ta fra henne statsborgerskapet uten at hun får sjanse til å forsvare seg, er ikke rettferdig – det er det motsatte, sier advokaten hennes, Daniel Furner, i en uttalelse etter at kjennelsen ble gjort kjent.

Begum bidro til at søkelyset ble rettet mot hundrevis av europeiske kvinner, også norske, som har havnet i samme situasjon etter å ha vært gift med IS-krigere.