Nok en føderal henrettelse i USA etter grønt lys fra høyesterett

68 år gamle Wesley Ira Purkey blir trolig den andre personen denne uken som blir henrettet i et føderalt fengsel, etter at amerikansk høyesterett banet vei for beslutningen torsdag.
68 år gamle Wesley Ira Purkey blir trolig den andre personen denne uken som blir henrettet i et føderalt fengsel, etter at amerikansk høyesterett banet vei for beslutningen torsdag. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA gjennomførte torsdag sin andre føderale henrettelse på 17 år etter at høyesterett nok en gang ga klarsignal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med fem mot fire stemmer ble beslutningen tatt torsdag mot et mindretall av liberale dommere. Dermed ble den 68 år gamle Wesley Ira Purkey henrettet ved dødelig injeksjon i delstaten Indiana.

Den liberale dommeren Sonia Sotomayor argumenterte med at henrettelsen ikke burde gjennomføres på grunn av tvil vedrørende 68-åringens mentale tilstand.

68-åringen er dement, og hans forsvarere hevder at tilstanden hans har forverret seg såpass at han ikke vil være i stand til å forstå hvorfor han blir henrettet.

Purkey ble i sin tid dømt for å ha bortført, voldtatt og drept en 16 år gammel jente. Levningene av 16-åringen ble funnet partert, brent og dumpet i en septiktank. Han er også dømt for å ha drept en 80 år gammel dame, med en hammer.

Siden høyesterett igjen åpnet for dødsstraff i USA i 1976, er kun fire personer henrettet etter å ha blitt dømt til døden i det føderale rettsvesenet. Det skjer imidlertid jevnlig henrettelser på delstatsnivå.

Tirsdag denne uken ble 47 år gamle Daniel Lewis Lee henrettet etter en omfattende juridisk prosess, som til slutt endte med at Trump-administrasjonen anket til høyesterett, hvor de fikk medhold. Dermed var den første føderale henrettelsen siden 2003 et faktum.