FN slår alarm om at pandemien fører til færre barnevaksinasjoner

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus slår alarm og sier at vaksineprogrammer for barn blir forsømt i mange land. Innsatsen mot koronaviruset tar nesten all kapasitet.
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus slår alarm og sier at vaksineprogrammer for barn blir forsømt i mange land. Innsatsen mot koronaviruset tar nesten all kapasitet.  Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN ringer med alarmklokken og sier at koronapandemien har ført til at færre barn blir vaksinert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et barn som fødes i dag, har mindre enn 20 prosent sjanse for å få alle anbefalte vaksiner før de fyller fem år, heter det i en rapport om situasjonen i 82 land.

Det er Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs barnefond Unicef og Gavi-stiftelsen, startet av Bill og Melinda Gates som står bak rapporten.

Gavi-stiftelsen samarbeider med mange lands myndigheter og kjøper inn vaksiner til om lag 60 prosent av alle verdens barn.

Avbrutt

Et gjennomgående trekk i mange land er at vaksinekampanjer er blitt avbrutt på grunn av koronaviruset. Over 30 kampanjer mot meslinger er allerede blitt stanset eller i ferd med å bli det. Faren øker for utbrudd av denne svært smittsomme barnesykdommen.

– Den lidelse og død som følger av manglende immunitet, kan bli mye større enn følgene av covid-19. Og dette kan unngås, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede før pandemien slo inn for fullt, var det store mangler i det globale vaksineprogrammet. Hele 14 millioner barn, de fleste av dem i Afrika, fikk ikke de nødvendige vaksiner. I Sør-Amerika har vaksinedekningen falt over de siste ti år i land som Brasil, Bolivia og Venezuela.

Forflyttes

Presset på helsesektoren i mange land gjør at helsearbeidere forflyttes til koronaavdelinger, slik at andre områder av helsetjenesten forsømmes. I mange land er det dessuten dårlig med beskyttelsesutstyr.

Selv i land der vaksiner er tilgjengelige, er mange foreldre redde for å ta med barna sine til helsesentre av frykt for koronasmitte.

– Covid-19 har gjort vaksinering som tidligere var rutine, til en stor utfordring. Vi må for enhver pris unngå en ytterligere svekkelse av vaksinedekningen i verden, så barns liv ikke trues av sykdommer som kan behandles. Vi kan ikke håndtere én krise på bekostning av en annen, sier Unicef-sjef Henrietta Fore.