«Suksesshistorien» Hongkong må gjeninnføre restriksjoner etter smitteøkning

Hongkong må gjeninnføre restriksjoner.
Hongkong må gjeninnføre restriksjoner.

Hongkong, som tidligere i pandemien ble omtalt som en suksesshistorie i forbindelse med sin coronahåndtering, må gjeninnføre tøffe restriksjoner.

Hongkong var et av de første stedene som ble rammet av coronaviruset da det begynte å spre seg fra Kina. Det delvis selvstyrte territoriet slo hardt ned på smittespredningen med tøffe tiltak og ble av mange hyllet for sin effektive smittehåndtering.

1.500 smittetilfeller og åtte dødsfall sto Hongkong igjen med da de lokale smittekjedene hadde blitt satt under kontroll.

Flere måneder senere frykter imidlertid myndighetene i Hongkong, som har et befolkningstall på 7,5 millioner innbyggere, at viruset igjen sprer seg.

Siden 6. juli har Hongkong registrert rundt 300 nye smittetilfeller, og flere enn 70 av dem har ikke blitt sporet opp.

– For sent

Den siste tids utvikling har tvunget fram nye tiltak, men også gjeninnføring av tidligere tiltak. Bruk av munnbind på offentlig transport i Hongkong har for første gang blitt påbudt, og brudd på reglene kan straffes med bøter på over 5.000 norske kroner.

– Det er litt for sent. Det burde blitt regulert i en tidligere fase, noe som ville vært sikrere, sier en bussjåfør til kringkasteren RTHK.

Bruk av munnbind har vært utbredt blant hongkongkinesere til tross for at det ikke har vært noe påbud.

Rammer restauranter

Offentlige ansamlinger har igjen blitt begrenset til bare fire personer, mens det forrige måned var lov med opp til 50 personer samlet. Treningssentre og skjønnhetssalonger stenges, mens restauranter ikke får ha gjester etter klokken seks på kvelden.

Restauranter kan altså servere frokost og lunsj, men etter klokken seks er det hentemat som gjelder.

Samtidig skrotes planer om å tillate større arrangementer, og den populære bokmessen som skulle ha startet onsdag, utsettes. Hongkongs Disneyland, som ble gjenåpnet forrige måned, stenges igjen.

Myndighetene har oppgitt at de gjeldende restriksjonene vil bli evaluert ukentlig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden