California – mønsterstaten der smitten blusser opp igjen

Video: Californias guvernør ble hyllet for corona-håndteringen. Nå er staten blant de hardest rammede.

California var den første amerikanske delstaten som coronastengte. Men etter at de åpnet opp igjen, har både viruset og tiltakene gjort comeback.

Guvernør Gavin Newsom trykket på den store, røde knappen 19. mars og ba folk i hele delstaten holde seg hjemme. Bedrifter og menigheter ble med på laget og la til rette for å delta i både arbeidslivet og på gudstjenester via nett. Guvernøren har flere ganger bedt folk unngå sosiale samlinger – og han har gjentatte ganger uttrykt frustrasjon over dem som ikke følger rådet.

– Covid-19 kommer ikke til å forsvinne med det første, før det kommer en vaksine eller effektiv behandling. Begrens omgangen med folk utenfor din egen husstand. Det er bare sunn fornuft, men tallene antyder at ikke alle bruker sunn fornuft, sier han.

De som jobber med folkehelse, gir Newsom mye av æren for at pandemien ble bremset i USAs mest folkerike delstat. Delstaten er for øvrig også verdens femte største økonomi, etter å ha passert Storbritannia i 2017. Men tiltakene gikk hardt ut over næringslivet, og på et tidspunkt hadde over 7,5 millioner søkt om ledighetstrygd i en stat med 40 millioner innbyggere.

Åpnet – og stenger igjen

I mai var Newsom igjen raskt ute, denne gangen med å åpne opp samfunnet igjen. Måneden etter kom det tegn på at viruset var i ferd med å komme tilbake, og i juli måtte guvernøren igjen ta grep. Der smitten blusset opp igjen, måtte barer stenge, og restauranter, vingårder, dyrehager, museer og bowlinghaller var blant dem som bare kunne ha uteområdene sine i bruk. Mandag ble de nye tiltakene utvidet til å gjelde hele delstaten.

I den første runden var også strender og campingplasser blant stedene som ble stengt for å unngå at folk var rundt personer de ikke bodde sammen med. Nå er restriksjonene rettet spesifikt mot innendørsaktiviteter.

Justerer tiltak

Det gjenspeiler den økte forståelsen for hvordan viruset sprer seg. Etter hvert som datamaterialet har vist at det er større risiko for smittespredning innendørs, har Newsom og hans folk justert tiltakene. Det inkluderer ordre om å dekke til ansiktet, men betyr også at utendørsaktiviteter ikke blir underlagt restriksjoner.

I tillegg til de delstatlige tiltakene, har ordfører Eric Garcetti Los Angeles innført et system med fargekoder. Foreløpig er farenivået på oransje, det nest høyeste nivået.

– Rødt er der vi stenger alt igjen – alt, på strengeste nivå. Og jeg vil advare folk og si at vi nærmer oss det, sier Garcetti, som har gjort det klart at han ikke vil nøle med å gjeninnføre restriksjoner.

Flere tester positivt

Den siste innstrammingen i California kom etter at antallet positive coronatester har økt med rundt 20 prosent de siste ukene og flere i delstaten trenger intensivbehandling.

Så langt har det vært over 330.000 registrerte covid-19-tilfeller og over 7.000 dødsfall. Sammen med Florida, Arizona og Texas har California blitt et sentrum for pandemien, ifølge BBC.

Video: Corona-pressekonferanse i USA avbrutt: – Dere lyver til folket:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden