USA avviser kinesiske krav på ressurser i Sør-Kinahavet

Utenriksminister Mike Pompeo sier USA avviser Kinas krav på ressursene i Sør-Kinahavet.
Utenriksminister Mike Pompeo sier USA avviser Kinas krav på ressursene i Sør-Kinahavet. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / Pool / AP / NTB scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump-administrasjonen avviser så godt som alle Kinas krav om eierskap til ressurser i Sør-Kinahavet, opplyser utenriksminister Mike Pompeo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump-administrasjonen eskalerer dermed konflikten med Kina. Målet er å demme opp for landets innflytelse. Ressurskravene i Sør-Kinahavet er en av de mest sensitive og splittende sakene i regionen.

– Vi sier dette klinkende klart: Kinas krav på ressurser over nesten hele Sør-Kinahavet er fullstendig ulovlige. Det er også deres bøllete framferd for å få det slik de vil, sier Pompeo.

Skifter taktikk

USA har tidligere ment at disputter mellom Kina og de mindre nabolandene i regionen om sjøgrenser og små atoller skulle løses på fredelig vis gjennom FN-mekling. Nå skifter administrasjonen taktikk.

Omdreiningen blir presentert som et grep for å bygge ned Kinas økende dominans i området ved å støtte opp under og styrke folkeretten. Men utspillet vil garantert forarge Kina som allerede er underlagt sanksjoner og andre tiltak i konflikten med USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye kursen fra amerikansk hold omfatter ikke uenighet om øyer, atoller, rev og andre former for landområder som går under betegnelsen territorielle.

– Verden vil ikke tillate Beijing i å behandle Sør-Kinahavet som sitt maritime imperium, sier den amerikanske utenriksministeren.

Støtter de allierte

Han legger til at USA står last og brast med sine allierte og partnere i Sørøst-Asia i kampen for å beskytte deres rettmessige krav på ressurser til havs. Dette er ifølge Pompeo helt i tråd med folkeretten.

Utenriksministeren sier at USA vil kjempe for fri ferdsel til havs i internasjonale farvann og motsetter seg ethvert forsøk på å innføre et regime om at «makta rår» i disse farvannene.

Selv om USA med dette fortsatt stiller seg nøytralt i territorielle tvister, blir kunngjøring fra høyeste hold i Washington tatt som en støtte til land som Brunei, Indonesia, Malaysia, Filippinene og Vietnam som alle er i konflikt med Kina over øyer og atoller, særlig den kinesiske utbyggingen av holmer som så vidt stikker opp av havet.