Blandede signaler fra Russland om Hagia Sofias omgjøring til moské

Hagia Sofia er ikke et russisk anliggende, mener Russlands utenriksdepartement.
Hagia Sofia er ikke et russisk anliggende, mener Russlands utenriksdepartement. Foto: AP / NTB scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse mandag kveld sier utenriksdepartementet i Russland at de beklager Tyrkias beslutning om å omgjøre Hagia Sofia til en moské.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen kommer etter at Russlands viseutenriksminister Sergej Versjinin mandag sa at myndighetene anså saken som et internt anliggende.

– Vi jobber ut ifra det faktum at dette er et tyrkisk internt anliggende, som verken vi eller andre burde blande oss i, sa han.

Men mandag kveld sier talsperson for utenriksdepartementet, Maria Zakharova, i en uttalelse at myndighetene beklager Tyrkias beslutning.

Les også : Unesco beklager sterkt Tyrkias tilbakeføring av Hagia Sofia til moské

Hagia Sofia ble bygget på 500-tallet og har tidligere både vært kirke og moské. I 1934 ble den omgjort til et museum.

Zakharova sier at Hagia Sofias status som museum var et symbol for fred og samhold mellom religioner. Hun omtaler samtidig Hagia Sofia som et hellig sted for hele kristendommen.

Den russisk-ortodokse kirken har tidligere uttalt at Tyrkia velger å ignorere millioner av kristne ved å omgjøre landemerket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Unesco har reagert og sier at det ikke var dialog med dem i forkant av avgjørelsen. Kulturmonumentet ble skrevet inn på Unescos verdensarvliste i 1985.

Les også : Paven i dyp smerte over omgjøringen av Hagia Sofia til moské

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan signerte fredag en bestemmelse som gjenåpner Hagia Sofia for muslimsk bønn etter en rettsavgjørelse som fjernet statusen som museum. Samtidig kunngjorde han at planen er å holde første fredagsbønn i bygget 24. juli.