Amnesty: Helsearbeidere beskyttes ikke godt nok

Mange land svikter i å gi helsearbeidere god nok beskyttelse mot koronaviruset, sier Amnesty International mandag. Her blir en koronasmittet pasient med undersøkt i Sana i Jemen. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
Mange land svikter i å gi helsearbeidere god nok beskyttelse mot koronaviruset, sier Amnesty International mandag. Her blir en koronasmittet pasient med undersøkt i Sana i Jemen. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange land svikter i å gi helsearbeidere god nok beskyttelse mot koronaviruset, sier Amnesty International mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangel på personlig beskyttelsesutstyr for helsearbeidere ble avdekket i nesten alle 63 land og regioner som organisasjonen har undersøkt i rapporten «Exposed, silenced, attacked».

Amnesty har samlet rapporter fra om lag 3.000 døde helsearbeidere i 79 land, men legger til at det reelle dødstallet trolig er mye høyere.

Rapporten peker også på at mange helsearbeidere må klare seg med lav lønn og lange arbeidsdager, og at de i noen land blir straffet for å snakke om de vanskelige arbeidsforholdene.

Organisasjonen sier rapporten viser «den alvorlige situasjonen helsearbeidere opplever i dag og hvordan land svikter i å beskytte deres menneskerettigheter».

Russland og Storbritannia er ifølge rapporten landene med de høyeste dødstallene blant helsearbeidere. Minst 545 har dødd i Russland og 540 i Storbritannia.