FN-topp: USAs rettferdiggjøring av drapet på Soleimani setter en farlig presedens

Sjiamuslimer protesterer mot det amerikanske droneangrepet som tok livet av den iranske generalen Qasem Soleimani, som var leder for Revolusjonsgardens Quds-styrke. Arkivfoto: Khalid Mohammed /AP / NTB scanpix
Sjiamuslimer protesterer mot det amerikanske droneangrepet som tok livet av den iranske generalen Qasem Soleimani, som var leder for Revolusjonsgardens Quds-styrke. Arkivfoto: Khalid Mohammed /AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-topp Agnès Callamard mener andre aktører kan bruke USAs handlinger som eksempel og normalisere deres strategier i andre konflikter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Callamard, som er FNs spesialrapportør på utenomrettslige henrettelser, har i en ny rapport konkludert med at droneangrepet som drepte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad i januar, var ulovlig.

Rapporten ble lagt fram for FNs menneskerettsråd torsdag.

Det målrettede drapet er det første kjente tilfellet der en statlig aktør har påberopt seg selvforsvar for å rettferdiggjøre et angrep mot en annen statlig aktør på et annet lands territorium, sier Callamard. Verden kan ikke la dette tilfellet sette en farlig presedens, mener hun.

Callamard krever et internasjonalt regelverk som regulerer bruk av droner i krigføring.