FN-kontor: Narkoprodusenter utnytter ofre for coronapandemien

FNs kontor for bekjempelse av narkotika og kriminalitet (UNODC) sier koronapandemien vil presse flere ut i bruk og produksjon av narkotika. Her sniffer og injiserer narkomane heroin ved en gate i Lahore i Pakistan. Foto: K.M. Chaudary / AP / NTB scanpix
FNs kontor for bekjempelse av narkotika og kriminalitet (UNODC) sier koronapandemien vil presse flere ut i bruk og produksjon av narkotika. Her sniffer og injiserer narkomane heroin ved en gate i Lahore i Pakistan. Foto: K.M. Chaudary / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Narkotikahandelen gir jobb til dem som faller utenfor arbeidslivet på grunn av coronakrisen. Og trolig vil etterspørselen vokse i nedgangstiden, ifølge UNODC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ghada Waly, som leder FNs kontor for bekjempelse av narkotika og kriminalitet (UNODC), rammer krisen verdens fattige, som er mer utsatt for narkotikabruk, smugling og jobb med narkotikaproduksjon.

– Sårbare og marginaliserte grupper, ungdommer, kvinner og de fattige betaler prisen for verdens narkotikaproblem, sa hun på en pressekonferanse da kontoret lanserte sin årlige narkotikarapport forrige uke.

Opium i Afghanistan

Ingen land i verden produserer mer opium enn Afghanistan, som står for over 80 prosent av den globale produksjonen.

Innhøstingen, som startet i mars, ble først spolert fordi pakistanske arbeidere ikke fikk krysset grensa. Men afghanere som mistet jobben på grunn av covid-19, i særlig grad kvinner, har tatt over arbeidet, heter det i det kontorets rapport.

Globalt ble jordbruksarealet for opiumdyrking redusert med 30 prosent til 240.800 hektar i fjor, men opiumproduksjonen holdt seg stabil på 7.619 tonn på grunn av gode avlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utnytter coronakrisen

Ifølge UNODCs forskningssjef Angela Me ser grupper som er involvert i smugling av narkotika, som Taliban i Afghanistan, coronakrisen som en mulighet til å stramme grepet ytterligere om områdene de opererer i, og menneskene som lever der.

UNODC advarer også om at «den overhengende økonomiske krisen kan føre til at flere bønder enten øker eller begynner med kokadyrking i alle de store kokainproduserende landene» i Latin-Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Me forklarer at de kriminelle gruppene kan framstå som en økonomisk forsørger i en tid med stor usikkerhet.

– Organiserte kriminelle grupper har utnyttet covid-19, er dommen.

Hun advarer om at de store pengemengdene regjeringer verden over har satt av til å bekjempe pandemiens økonomiske ringvirkninger, vil bli brukt av slike grupper til å infiltrere den lovlige økonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lettere tilgang

Transportrestriksjoner har stukket kjepper i hjulene for den globale smuglerkjeden, noe som har ført til stadig voksende lagre med narkotika, som igjen kan bety en farlig overflod på markedet, advarer FN-kontoret.

Når restriksjonene en gang løftes, kan det føre til økt tilgang til billig narkotika med høy renhet og dermed økt fare for overdoser, heter det.

Basert på lærdom fra den globale finanskrisen i 2008 antar UNODC at den nåværende nedgangstiden kan føre til mer narkotikabruk og et skifte i retning av billigere rusmidler.

I Europa kan det virke som nedstengningen har ført til økt cannabis-etterspørsel, ifølge rapporten, som viser til store beslag i Midtøsten og Nord-Afrika.