Protestmarsj «avkoloniserte» gater og statuer i Paris

Museum for kolonialistisk tankesett står det på en av plakatene til dem som deltok på helgens avkoloniseringsmarsj i Paris. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
Museum for kolonialistisk tankesett står det på en av plakatene til dem som deltok på helgens avkoloniseringsmarsj i Paris. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Antirasistiske grupper i Paris har gått sammen om å lede en «avkolonisert» protestmarsj til minnesmerker og gatenavn knyttet til slaveri og kolonialisme.

Mens statuer bokstavelig talt har stått for fall i USA og enkelte europeiske land i kjølvannet av politidrapet på George Floyd i mai, har reaksjonene i Frankrike vært mer dempet.

Enkelte statuer har blitt dekket av graffiti, men president Emmanuel Macron har insistert på at myndighetene ikke vil fjerne kontroversielle minnesmerker.

Endret gatenavn

Helgens marsj ble arrangert av grupper som representerer franske forsteder med høy innvandrerandel – der mange kan spore slekten tilbake til tidligere kolonier – og lavt inntektsnivå. Også svarte aktivister og grupper som kjemper for migranters rettigheter, sluttet seg til turen.

På sosiale medier beskyldte arrangøren myndighetene for å «ignorere minnene om folkene som ble redusert til slaver eller kolonisert ved massedrap».

Underveis satte noen av aktivistene opp alternative gateskilt for å gi nytt navn til gater med tilknytning til kolonitiden.

Algeries frigjøringsdag

Rundturen på søndag startet ved innvandringsmuseet i den franske hovedstaden og ble arrangert på 58-årsdagen for Algeries uavhengighet. Først etter en lang og brutal krig fikk landet sin frihet fra kolonimakten på den andre siden av Middelhavet.

Algerie var juvelen i det franske imperiet og ble annektert allerede i 1834. Det nordafrikanske landet markerte årsdagen for frigjøringen med en begravelsesseremoni for 24 personer som ble halshogget av franske styrker på 1800-tallet fordi de kjempet mot kolonistyret.

Hodeskallene til de henrettede ble tatt med til Frankrike som trofeer og ble i flere tiår oppbevart på et museum i Paris. Fredag kom de endelig hjem til Algerie og kunne bli stedet til hvile.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden