FN-ekspert: USAs angrep på iransk general var ulovlig

General Qasem Soleimani døde i angrepet og ble gravlagt 4. januar i år. Foto: Khalid Mohammed / AP/ NTB scanpix
General Qasem Soleimani døde i angrepet og ble gravlagt 4. januar i år. Foto: Khalid Mohammed / AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs droneangrep som tok livet av den iranske generalen Qasem Soleimani og ni andre i Bagdad i januar, var et brudd på folkeretten, mener en FN-topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA oppga ikke tilstrekkelige bevis for noe umiddelbart forestående eller pågående angrep på amerikanske interesser for å rettferdiggjøre angrepet på bilkolonnen til Soleimani ved flyplassen i Bagdad, sier Agnès Callamard, som er FNs spesialrapportør på utenomrettslige henrettelser.

Callamard skal torsdag legge fram sin rapport om angrepet til FNs menneskerettighetsråd, ifølge Reuters. USA har ikke vært medlem av rådet på to år.

Soleimani var øverste leder av den iranske Revolusjonsgardens Quds-styrke og spilte en viktig rolle i Irans anstrengelser for å drive USA ut av Irak. USA anklaget ham for å ha vært hjernen bak Iran-vennlige militsers angrep på amerikanske styrker i regionen.

I sin rapport skriver Callamard at Soleimani var ansvarlig for Irans militærstrategi og aksjoner både i Syria og Iran, men så lenge han ikke utgjorde en umiddelbar fare, var USAs framgangsmåte ulovlig.