Statue av svart slavemotstander revet ned

En statue av den svarte slavemotstanderen Frederick Douglass ble veltet og kastet ned en skrent på årsdagen for en av hans mest kjente taler i 1852.

Politiet sier at statuen ble fjernet fra Maplewood-parken i Rochester i delstaten New York søndag og funnet ved bredden av Genesse-elva 15–20 meter borte.

Statuen sto langs den såkalte Underjordiske jernbanen, der Douglass og Harriet Tubman hjalp slaver med å rømme fra Sørstatene før borgerkrigen.

5. juli 1852 holdt Douglass en berømt tale der han stilte spørsmål ved verdien av å feire 4. juli. Han kalte frihetsfeiringen en skam i et land som undertrykket sine svarte borgere og holdt dem som slaver.

Uavhengighetsdagen er for slaven «en dag som mer enn noen annen dag i året minner ham om den grove urettferdigheten og ondskapen som han er et konstant offer for», sa han i talen.

Carvin Eison, leder for prosjektet som sto bak å sette opp statuen i Rochester, sier at en ny statue blir satt opp fordi den som ble veltet, er for skadet.

– Er dette en form for gjengjeldelse på grunn av den nasjonale feberen når det gjelder monumenter fra konføderasjonen? Det er mer enn skuffende, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden