Stoltenberg kommenterer påstandene i John Boltons bok

<p>Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har brukt tid på å få til et godt arbeidsforhold med president Donald Trump.</p>
Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har brukt tid på å få til et godt arbeidsforhold med president Donald Trump. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nato-sjef Jens Stoltenberg kommenterer John Boltons påstand om at Donald Trump truet med å trekke USA ut av forsvarsalliansen.

– President Trump sa han var misfornøyd, og det var en åpen og direkte diskusjon, som ikke var helt enkel, sier Stoltenberg i et intervju med TV 2.

Den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren til Donald Trump, John Bolton, har i sin nye bok «The Room Where It Happened» påstått at presidenten truet med å trekke USA ut av Nato på alliansens toppmøte i juli 2018. Bakgrunnen skal ha vært misnøye med den økonomiske byrdefordelingen i Nato.

Bolton skriver i sin bok at Trump «var på nippet til» å trekke USA ut av Nato på toppmøtet. Det presidenten endte med å si, var at han støttet Nato «hundre prosent, tusen millioner prosent,» men at «de allierte måtte betale de to prosentene innen 1. januar, ellers ville USA gjøre sin egen ting.»

Det er ingen hemmelighet at spesielt toppmøtet sommeren 2018 var veldig dramatisk og krevende. Det var et toppmøte der vi måtte ha et ekstraordinært møte der vi kun diskuterte byrdefordelingen i Nato, sier Nato-sjefen.

Stoltenberg forteller at han la fram tall og grafer på penn og papir for å vise at selv om det er langt igjen til alle Nato-land når målet om at to prosent av BNP skal gå til forsvarsutgifter, har situasjonen blitt langt bedre de siste årene.

– Det gjør vi ikke for å gjøre Trump blid, men fordi vi 30 medlemslandene mener Nato er et viktig redskap for å bekjempe terror, sier Stoltenberg.

Han sier han har brukt tid på å få et godt arbeidsforhold til Trump, særlig ettersom USA er Natos største bidragsyter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært