Trump sier han vil beskytte «levemåten» som startet med Columbus

President Donald Trump og førstedame Melania Trump feiret 4. juli ved Det hvite hus. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
President Donald Trump og førstedame Melania Trump feiret 4. juli ved Det hvite hus. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs president Donald Trump brukte talen 4. juli til å si at han vil kjempe for amerikanske verdier og levemåte.

– Sammen skal vi kjempe for den amerikanske drømmen, og vi vil kjempe for å beskytte og bevare den amerikanske levemåten som begynte i 1492 da Columbus oppdaget Amerika, sa Trump da den amerikanske uavhengighetsdagen ble feiret utenfor Det hvite hus i Washington.

På en dag ment for feiring og fellesskap fylte presidenten talen med de samme anklagene og kamplysten han ofte bruker på sine valgkamparrangement, bemerker nyhetsbyrået AP.

Hyllet den amerikanske levemåten

Trump bivånet fallskjermsoldater og formasjoner av fly i lufta over Det hvite hus før han hilste de frammøtte. På første rad satt blant andre helsepersonell og andre som er sentrale i kampen mot koronapandemien i landet.

I talen gikk Trump i strupen på dem som baktaler ham og som ikke utviser respekt for USAs fortid.

– Vi holder nå på å bekjempe radikale krefter på venstresiden, anarkister, oppviglere, plyndrere og folk som i mange tilfeller ikke aner hva de driver med. Vi kommer aldri til å la en sint gruppe mennesker rive ned våre statuer, utslette vår historie, indoktrinere våre barn eller trampe på våre friheter, sa presidenten.

– Og vi vil beskytte og bevare den amerikanske levemåten, som begynte i 1492 da Columbus oppdaget Amerika, la han til.

Columbus banet veien for den europeiske koloniseringen og utnyttelsen av det amerikanske kontinentet.

Etter talen kom meldingen om at en gruppe demonstranter i Baltimore veltet en statue av Christofer Columbus og dumpet den i havnebassenget.

Feiret tross virusøkning

Trump nevnte ikke de over 130.000 som har dødd som følge av utbruddet av koronaviruset i landet.

Tross i at helsemyndighetene i landet har bedt folk dempe feiringen av 4. juli på grunn av smitteøkning i flere delstater, fristet Trump med en «unik kveld» med hyllest og fyrverkeri.

Gruppene av folk som hadde møtte fram for å se på kveldens flyshow og fyrverkeri i hovedstaden, var likevel merkbart mindre enn fjorårets ansamling, skriver AP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden