Engelske puber åpner igjen: – Jeg kunne ikke vente

Prins William tar håndsprit på hendene idet han besøker puben The Rose and Crown i Snettisham fredag, dagen før pubene i England gjenåpner etter tre måneder med koronanedstengning. Foto: Aaron Chown / Pool via AP / NTB scanpix
Prins William tar håndsprit på hendene idet han besøker puben The Rose and Crown i Snettisham fredag, dagen før pubene i England gjenåpner etter tre måneder med koronanedstengning. Foto: Aaron Chown / Pool via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For første gang siden slutten av mars er det mulig å gå på pub i England. Spørsmålet er om feststemningen kommer til å ta helt av.

– Vi har ventet i tre-fire måneder på å komme oss tilbake til pubene, sier den 38 år gamle regnskapsføreren Nick.

Han sitter på en pub og drikker øl med tre andre venner, for første gang siden nedstengningen i slutten av mars.

Statsminister Boris Johnson har oppfordret britene til ikke å la seg rive med når pubene igjen åpner dørene lørdag. Det kan fort føre til at smittevernreglene går i glemmeboka.

– På et eller annet tidspunkt må man bare gå ut i det, sier Nick, når han blir stilt spørsmål om farene ved nye smitteutbrudd.

– Kunne ikke vente

Den første nedstengningen siden pesten i 1665 har hatt en svært negativ virkning på pubenes økonomi, men nå er det håp om et vendepunkt. Så mange som 6,5 millioner kunder er ventet på pubene i løpet av helgen. Det er 1,5 millioner flere enn normalt.

Pubsjef Dorota Pilarczyk i London er svært lettet når de omsider tapper øl fra kranene igjen.

– Jeg kunne ikke vente. Jeg er veldig glad. Nedstengningen har vært ganske tøff, sier hun.

– Historisk dag

Også restauranter, hoteller, campingplasser, kinoer, museer, biblioteker og frisører får nå ta imot kunder, men oppmerksomheten er først og fremst rettet mot pubene, som spiller en sentral rolle i britenes sosiale og kulturelle liv.

– Vi forventer alle at det skal bli en historisk dag for bransjen, sier Clive Watson, grunnleggeren av pubkjeden City Pub Group, som består av i alt 47 puber i Sør-England og Wales.

– Det har vært utrolig vanskelig for oss og for kundene våre, så vi håper dette kan gi en hardt tiltrengt opptur, legger han til.

Frykt for konkursras

Men selv om bransjen håper at 80 prosent av Englands 28.000 puber åpner dørene lørdag, er det usikkert om de vil overleve krisen. Før året er omme kan opptil 18.000 puber ha gått dukken, advarer The British Beer and Pub Association.

Ifølge regjeringens retningslinjer skal det være minimal kontakt mellom ansatte og kunder, og det er kun tillatt med bordservering.

Dessuten må alle kunder registreres med kontaktinformasjon slik at de kan kontaktes hvis det viser seg at det blir et smitteutbrudd knyttet til puben.

Storbritannia er blant landene i verden som er hardest rammet av koronapandemien. Britene har registrert over 44.000 dødsfall knyttet til viruset, mens rundt 285.000 mennesker er registrert smittet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden