For første gang skal to kvinner ta føringen i EU

Ursula von der Leyen (på skjermen til venstre) og Angela Merkel holdt en felles pressekonferanse på nett i forbindelse med at Tyskland har tatt over formannskapet i EU.
Ursula von der Leyen (på skjermen til venstre) og Angela Merkel holdt en felles pressekonferanse på nett i forbindelse med at Tyskland har tatt over formannskapet i EU. Foto: Kay Nietfeld / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Tyskland tok over EUs formannskap, er det to tyske kvinner – Angela Merkel og Ursula von der Leyen – som skal holde EU i tømmene det neste halvåret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske statsministeren og presidenten i EU-kommisjonen holdt torsdag en felles pressekonferanse der de gjorde et poeng av at det er første gang en kvinnelig duo skal lede unionen.

– Tidligere har to menn alltid klart det. Nå skal to kvinner klare det, og vi er helt overbevist om at vi kan klare det. Ikke sant, Ursula, sa Merkel til sin tidligere kollega. Von der Leyen var Merkels forsvarsminister inntil i fjor høst.

Kvinnene gjør riktignok ikke helt rent bord i toppen. Både EU-president Charles Michel og EU-parlamentets leder David Sassoli er fortsatt menn.

– Vi har kjent hverandre lenge, har dyp tillit til hverandre og kan snakke åpent sammen, sa von der Leyen om sin tidligere sjef.

De er første kvinne i hvert sitt toppverv, men har svært ulik bakgrunn, slik von der Leyen påpekte. Merkel vokste opp i det kommunistiske Øst-Tyskland før Murens og Jernteppets fall, mens von der Leyen er født og oppvokst i Brussel. Til sammen gjenspeiler de mangfoldet i Europa, mener kommisjonspresidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Formelt tok Tyskland over formannskapet onsdag. I det som ligger an til å bli hennes siste internasjonale oppdrag, skal Merkel lose EU fram til en gjenreisingspakke etter coronakrisen, et nytt langtidsbudsjett og sluttføre forhandlingene om det fremtidige forholdet til Storbritannia. Merkel har varslet at hun vil gi seg etter det tyske valget neste år.