Australia styrker forsvaret

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Scott Morrison kunngjorde onsdag en ny strategi for Australias forsvar. Målet er å styrke landets langdistansekapasitet og cyber-krigføring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er satt av 270 milliarder australske dollar, om lag 1.800 milliarder kroner, det neste tiåret til å styrke forsvaret. Det er en økning i bevilgningene på nær 40 prosent, og Morrison sier Australia framover i større grad vil rette fokuset mot nærområdene.

– Vi må innse at vi har beveget oss inn i en mindre vennlig strategisk periode, sier Morrisson, som øyner et mindre dominant USA og et mer selvsikkert Kina.

– Selv om vi utfordres av koronapandemien på hjemmebane, må vi forberede oss på en verden etter covid-19 som er fattigere, farligere og som er mer urolig.

Australias regjering har forpliktet seg til å bruke minst 2 prosent av landets bruttonasjonalprodukt på forsvar og planlegger å bruke 40 prosent mer på våpensystem.

Landet investerer blant annet i våpensystem som kan holde potensielle fiender på avstand, som langtrekkende missiler, som kan nå mål flere tusen kilometer unna Australia, og offensive cyber-kapasiteter.