LHBT-vennlig EU-tilhenger utfordrer Polens president i andre valgomgang

Rafal Trzaskowski ga kona et kyss på søndagens valgvake da det ble klart at det lå an til en presidentduell mellom ham og konservative Andrzej Duda 12. juli. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
Rafal Trzaskowski ga kona et kyss på søndagens valgvake da det ble klart at det lå an til en presidentduell mellom ham og konservative Andrzej Duda 12. juli. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rafal Trzaskowski er den liberale, EU-vennlige Warszawa-ordføreren som kastet seg inn i valgkampen i siste liten og kan ta makten fra konservative Andrzej Duda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han kom tilsynelatende ut av intet og sørget for at Duda ikke hadde en sjanse til å sikre seg fem nye år allerede i første valgomgang denne helgen.

Men Rafal Trzaskowski er langt fra noe ubeskrevet blad. For tiden er den liberale politikeren fra opposisjonspartiet Borgerplattformen (PO) ordfører i hovedstaden, men 48-åringen har en mangslungen politisk karriere bak seg.

Dudas utfordrer 12. juli vokste opp i en intellektuell og samfunnsengasjert familie. Faren var jazzmusiker i et kommunistisk Polen der denne musikkformen var uglesett. Trzaskowski selv ble voksen i en brytningstid for landet og engasjerte seg i politikken da Jernteppet falt og den gamle østblokken ble demokratisk.

Språkmektig akademiker og politiker

I slutten av tenårene hoppet han av skolen og jobbet frivillig i det første demokratiske valget i Polen etter kommunisttiden. Han gikk tilbake til skolebenken, og etter studier i hjemlandet, i Oxford og i Paris, har han i dag en doktorgrad i reformarbeid i EUs beslutningsprosesser. I tillegg til morsmålet snakker han fem språk: engelsk, fransk, italiensk, spansk og russisk.

I 2000 jobbet Trzaskowski for å få Polen inn i EU, og han ble rådgiver for partiet i EU-parlamentet. Han har også sittet i det samme parlamentet og var en del av Donald Tusks regjering i Polen før sistnevnte ble EU-president.

De siste årene har Trzaskowski sittet i den polske nasjonalforsamlingen i tre år før han høsten 2018 ble ordfører i hovedstaden med slagordet «Warszawa for alle».

LHBT-vennlig og EU-vennlig

Jobben har ikke vært en ubetinget suksess, og kritikerne sier han har oppnådd lite. Samtidig har han markert seg som en liberal politiker som støtter likekjønnet partnerskap i et konservativt land der katolisismen står sterkt og homofiles rettigheter svakt. Partnerskap eller ekteskap mellom to av samme kjønn er fortsatt ikke tillatt, og flere byer har erklært seg som «LHBT-frie soner».

På Facebook har presidentkandidaten fortalt at han røkte marihuana som ungdom, men bare «sjelden». Innrømmelsen skal ha vært et forsøk på å ta brodden av svertekampanjer fra tilhengere av regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS).

I den samme posten skrev Trzaskowski også at han har fått studiestipend fra George Soros, den ungarsk-amerikanske forretningsmannen og filantropen som er blitt skyteskive for populister over hele verden.

I tillegg er han altså EU-vennlig i et land som flere ganger har vært i klammeri med unionen. Ett stridstema er reformer som rokker ved domstolenes uavhengighet. Trzaskowski har sagt han vil reversere disse.

Erstattet partifelle

– Jeg er en kandidat for endring. Dette er et valg mellom et Polen som er åpent eller et Polen som søker fiender og har en splittende president – et valg mellom fremtiden og fortiden, sa han i helgen, da det ble klart at det går mot en andre valgomgang.

Trzaskowski kom inn i valgkampen for å erstatte en partifelle med oppslutning godt under 10-tallet. Konservative Andzej Duda så ut til å gå mot sier allerede i første runde, men endte med 41,8 prosent. Trzaskowski fikk 30,4, men kan kapre mange nye velgere i andre omgang. Samtidig er det trukket fram som en utfordring at han kan bli oppfattet som den urbane elitens kandidat og dermed få problemer med å sanke velgere ute i provinsene.

Dersom han tar over presidentembetet i august, kan det sette en stopper for mye av PiS-politikken i landet. Uten sin egen mann på toppen, risikerer regjeringspartiet at presidentens veto stanser saker de får vedtatt. PiS har flertall i nasjonalforsamlingen, men ikke de 60 prosentene som kreves for å overstyre et veto.

Personvernpolicy