Trump delte video med «hvit makt»-slagord

Foto: AFP / NTB scanpix.
Foto: AFP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump har retvitret en video der en tilhenger roper «hvit makt», et rasistisk slagord brukt av hvite høyrenasjonalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus sier at Trump ikke hørte det rasistiske slagordet i videoen han delte søndag morgen.

Meldingen lå ute i nesten fire timer før den forsvant fra presidentens Twitter-konto etter at det kom kraftige reaksjoner i amerikanske medier.

– Takk til de flotte menneskene i The Villages, skrev Trump da han delte klippet.

The Villages er boligområde for pensjonister i Florida der scenen tilsynelatende ble filmet. Tidlig i klippet roper en mann som sitter i en golfbil med pro-Trump-skilt og -flagg, «white power».

– Støtende

Videoen viser også folk som demonstrerer mot Trump og som roper blant annet «nazi» og «rasist» til Trumps tilhengere.

– Presidenten er en stor fan av The Villages. Han hørte ikke den ene uttalelsen som kom i videoen. Det han så, var den flotte entusiasmen fra sine mange tilhengere, sier Det hvite hus' talsmann Judd Deere i en kort uttalelse etter at videoen var fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tim Scott, Republikanernes eneste svarte senator, var raskt ute med å ta avstand fra presidentens tvitring søndag morgen.

– Han burde ikke ha retvitret den og han bør ta den ned, sier Scott til CNN.

– Hele greia var støtende, tilføyer han.

Oppgjør med rasisme

I USA er mange nå i gang med å ta et nasjonalt oppgjør med rasisme og politivold i kjølvannet av protestbølgen som i vår brøt ut etter drapene på George Floyd og andre svarte amerikanere.

Trump har flere ganger blitt anklaget for å bidra til splittelse i spørsmål om minoriteter. Hans presidentskap har tilsynelatende oppildnet grupper som sverger til hvit overmakt og nasjonalisme, hvorav noen har omfavnet Trump, skriver nyhetsbyrået AP.

Les også: Maas: Det vil ta tid å reparere skadene etter TrumpRolling Stones truer med å saksøke Donald Trump Massiv velgerflukt: Disse gruppene forlater Trump nå