Mexico bys politisjef overlevde voldsomt angrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tungt bevæpnede menn åpnet ild mot bilen med den øverste sjefen for politiet i Mexico by. Han overlevde, men fire mennesker ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordfører Claudia Sheinbaum bekrefter på en pressekonferanse at byens politisjef, sikkerhetsminister Omar García Harfuch (38), er utenfor livsfare etter fredagens angrep.

García ble truffet av tre kuler, opplyser han selv på Twitter , og fra sykesenga anklager han det mektige narkotikakartellet Jalisco Nueva Generación (CJNG) for å stå bak.

– I morges ble vi på feigt vis angrepet av CJNG. To kolleger og venner av meg har mistet livet, tvitrer han.

En kvinne som tilfeldigvis kjørte forbi mens angrepet skjedde, ble også drept, i tillegg til de to livvaktene, opplyser Sheinbaum. To politifolk ble såret i skuddvekslingen, og én antatt gjerningsperson ble drept.

Granater

Gjerningspersonene var blant annet bevæpnet med skarpskyttergevær og granater, ifølge politiet.

På tross av at narkorelatert vold har økt i Mexico det siste tiåret, er hovedstaden relativt rolig sammenlignet med andre deler av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv personer er pågrepet. Gjerningspersonene brukte en 3,5 tonn stor lastebil for å blokkere bilen til politisjefen før de begynte å skyte på ham, forteller Sheinbaum. Angrepet fant sted i 6.30-tiden lokal tid i et villaområde i den velstående bydelen Lomas de Chapultepec, som også huser flere utenlandske ambassader.

Militærhelikopter

Jalisco Nueva Generación har stått bak vågale angrep tidligere, deriblant nedskytingen av et militærhelikopter. Kartellet driver med narkotikahandel, pengeutpressing og annen kriminell virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ordfører Sheinbaum ble bedt om å kommentere Garcías anklage mot kartellet, svarte hun at hun ikke vil spekulere på hvem som står bak.

Seks organiserte kriminelle grupperer opererer i Mexico by og omegn, ifølge regjeringen.

Mange ofre

– Dette er uten tvil knyttet til hans arbeid for fred og sikkerhet, sier Mexicos president Andrés Manuel López Obrador om angrepet mot politisjefen.

Titusenvis av mennesker har blitt drept og over 60.000 har forsvunnet siden Mexicos daværende regjering erklærte krig mot narkobandene i 2006.

Bare i fjor ble over 31.000 mennesker drept i landet, mens ytterligere 5.000 ble meldt savnet.