Bot på 1 milliard kroner til SEB for håndtering av hvitvasking

SEB har fått en milliardbot fra det svenske Finanstilsynet.
SEB har fått en milliardbot fra det svenske Finanstilsynet. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske banken SEB er blitt idømt en bot på 1 milliard kroner for mangelfull håndtering av mistenkt hvitvasking i Baltikum. Boten er lavere enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– SEB har ikke identifisert risikoen for hvitvasking av penger i den baltiske virksomheten tilstrekkelig godt, og har hatt mangler i sin styring og kontroll av de baltiske datterbankenes tiltak mot hvitvasking, skriver det svenske finanstilsynet i en pressemelding torsdag.

Banken får også en anmerkning. I november 2019 avslørte svenske og finske medier at SEBs datterselskaper i Baltikum var blitt brukt til omfattende mistenkt hvitvasking i perioden 2005–2017.

På børsen har SEB-aksjen steget med 3 prosent ettersom aksjonærene hadde forventet en høyere bot.

SEB mener selv straffen betyr at forseelsen ikke er på det mest alvorlige nivået.

– SEB kommer nå til å analysere beslutningen og komme tilbake med bankens syn. Vi strever alltid etter å leve opp til gjeldende regelverk og egne høye krav. Vi utvikler kontinuerlig bankens evne til å forebygge, oppdage og rapportere mistenkt hvitvask og annen økonomisk kriminalitet. Det er en jobb som har høyeste prioritet og som aldri tar slutt, ikke minst ettersom kriminaliteten stadig finner nye veier, skriver direktør Johan Torgeby i SEB i en pressemelding.