WHO:Coronasmitten på vei oppover igjen i Europa

Turister på stranden i Palma de Mallorca. WHO advarer om en ny smittebølge etterhvert som restriksjonene heves. Foto: Joan Mateu / AP / NTB scanpix
Turister på stranden i Palma de Mallorca. WHO advarer om en ny smittebølge etterhvert som restriksjonene heves. Foto: Joan Mateu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Coronasmitten øker igjen i Europa etter at smittevernrestriksjonene ble lempet på, fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forrige uke opplevde Europa en økning i antall ukentlige smittetilfeller for første gang på flere måneder, sier WHOs Europa-direktør, Hans Kluge, på en pressekonferanse torsdag.

Advarselen kommer samtidig som europeiske land opphever stadig flere smitteverntiltak. Blant annet har landene gradvis lettet på reiserestriksjonene slik at folk igjen kan reise på ferie i andre land.

– I ukevis har jeg advart om risikoen for økning i kjølvannet av at land justerer tiltakene. I flere land har dette nå blitt en realitet. 30 land har sett økninger i nye smitteklynger de to siste ukene. I elleve av disse landene har en raskere smitteoverføring ført til en meget betydelig oppblomstring som hvis den ikke blir kontrollert, kommer til å føre til at helsesystemene i Europa igjen blir presset til det ytterste, advarer Kluge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I store deler av Europa nærmer livet seg nå en normal hverdag, samtidig som folk fortsatt blir oppfordret til å vaske seg på hendene og holde sosial distanse. Flere steder er det fortsatt påbudt med munnbind i det offentlige rom.

Denne uken stengte Tyskland igjen ned et område som følge av et stort utbrudd i et slakteri. Det omfatter rundt 360.000 innbyggere i Gütersloh-distriktet vest i Tyskland.

Reproduksjonstallet i Tyskland har økt betraktelig den siste tiden, og tallet ligger nå på 2,76.

Studie: Sår tvil om immunitet etter covid-19