Ukrainas ekspresident Petro Porosjenko i retten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas ekspresident Petro Porosjenko etterforskes for et titall ulike lovbrudd. Torsdag møtte han for første gang i retten med status som mistenkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskningen av Porosjenko, som nå er medlem av nasjonalforsamlingen, har vakt bekymring i vestlige land.

Forrige uke tok saken en ny vending da etterforskere uttalte at de mistenker ham for å ha utstedt en åpenbar kriminell ordre ved å be en tjenestemann om å gå ut over sine fullmakter.

De har ikke gitt flere opplysninger om saken, men Porosjenko selv har oppgitt at det dreier seg om utnevnelsen av en nestleder for etterretningstjenesten i 2018.

Han avviser at han har gjort noe galt, og torsdag dukket hundrevis av Porosjenkos tilhengere opp utenfor rettsbygningen i Kiev.

Porosjenko kaller rettsprosessen mot ham for «en hevn fra verdiløse mennesker».

Det var ventet at påtalemyndigheten ville be om varetektsfengsling av ekspresidenten, men de nøyde seg med å kreve at hans bevegelsesfrihet begrenses fram til saken kommer opp for retten. Han får blant annet ikke lov til å forlate landet.

Porosjenko ønsket som president en sterkere tilnærming til Vesten, men han ble kritisert for ikke å gjøre nok for å få bukt med korrupsjonen i det ukrainske samfunnet.