20 år gammelt plastavfall funnet godt bevart på dypt vann

Forskere har funnet 20 år gammelt plastavfall i dyphavet 800 kilometer utenfor kysten av Peru. Bildet er fra Antibes i sørlige Frankrike. Illustrasjonsfoto: Operation Mer Propre / AP / NTB scanpix
Forskere har funnet 20 år gammelt plastavfall i dyphavet 800 kilometer utenfor kysten av Peru. Bildet er fra Antibes i sørlige Frankrike. Illustrasjonsfoto: Operation Mer Propre / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har funnet en 20 år gammel plastboks og plastpose dypt nede i havet. Gjenstandene var i god stand til tross for å ha tilbrakt to tiår under vann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene ble gjort på 4.150 meters dybde omtrent 800 kilometer utenfor kysten av Peru i Sør-Amerika.

– Verken posen eller boksen viste tegn til fragmentering eller nedbryting i komponentene, sier biokjemiker Stefan Krause fra havforskningssenteret Geomar i Tyskland.

Funnet er det første som kan gi gode svar om skjebnen til plastavfall dypt nede i havet. Fra før av det er knapt noen langsiktige data om plastavfall som er på 4.000 meters dyp eller lavere. Årsaken er at avfallet har vært vanskelig å datere.

Slik var det ikke denne gangen. Plastposen inneholdt en brusboks spesiallagd for tennisturneringen Davis Cup i 1988. Boksen, som inneholdt et tysk meieriprodukt, viste et postnummer som kun har eksistert siden 1990 og hadde et merkenavn som forsvant i 1999.

Kan true økosystemet

Avfallet ble trolig forlatt av tyske forskerne som mellom 1989 og 1996 undersøkte effekten av mulig utvinning av manganknoller i området. Posen og boksen ble funnet da stedet ble besøkt igjen i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da funnene ble undersøkt, la Geomar-forskerne merke til at den mikrobiologiske faunaen på avfallet var annerledes enn på havbunnen i nærheten.

– Mikroorganismene finnes alle på havbunnen, men det later til at større ansamlinger av plast kan føre til lokale endringer i hvilke arter som dominerer, sier Krause.

Det betyr at plastavfall på havbunnen kan skape kunstige leveområder og dermed sette økosystemets funksjon i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk havprosjekt

I oktober ble det klart at norske myndigheter skal bidra med over tre milliarder kroner til tiltak for bærekraftig havforvaltning mellom 2020 og 2024.

– Vi må både beskytte havet mot forurensing og legge til rette for fortsatt mat- og energiproduksjon fra havet. Det er bare gjennom en bærekraftig forvaltning av havområdene og ved å ta i bruk ny teknologi, at vi vil lykkes med å skape nye jobber og næringer. Alle land må bidra mer, og Norge vil trappe opp innsatsen både nasjonalt og internasjonalt, sa statsminister Erna Solberg (H) da.

Årlig havner rundt 8 millioner tonn plast i havet, ifølge tall fra Verdens Naturfond (WWF). Det tilsvarer 15 tonn plast i minuttet.

Les også: Vil løse plast- og fattigdomsproblemet med teknologien bak Bitcoin