Twitter sletter kinesisk desinformasjonsnettverk

Illustrasjonsfoto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Twitter har slettet 170.000 brukerkontoer knyttet til en statlig kinesisk desinformasjonskampanje som var rettet mot Hongkong og USA, opplyser selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Twitter oppgir at selskapet har tatt ned statlig tilknyttede nettverk styrt av en kjerne bestående av 23.750 kontoer og som var forsterket med ytterligere 150.000 kontoer.

– De tvitret hovedsakelig på kinesiske språk og spredte geopolitiske fremstillinger i favør av Kinas kommunistparti, mens de fortsatte å fremme villedende fremstillinger rundt den politiske dynamikken i Hongkong, skriver Twitter i en analyse.

Kampanjen var rettet mot demokratibevegelsen i Hongkong og hadde også til hensikt å sette USA i vanry, ifølge Twitter.

Kina fordømmer

Kina fordømmer Twitters beslutning. Twitter burde i stedet stenge kontoer som går til angrep på Kina, sa utenriksdepartementets talsperson Hua Chunying fredag. Kina er verdens største offer for kritikk på internett, sa Hua.

Twitter er, i likhet med YouTube, Google og Facebook, blokkert i Kina, der myndighetene bruker det som kalles den store brannmuren, for å begrense tilgang til nyheter og informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men kinesiske diplomater og statlige medier har de siste årene strømmet til nettopp sosiale medier for å fremme myndighetenes fremstilling.

Nettverk

Forskere og noen vestlige land mener at Kina benytter nettverk bestående av statskontrollerte eller statlig tilknyttede brukerkontoer i sosiale medier, forkledd som vaskeekte personlige brukere. Oppgaven er å spre myndighetenes budskap eller desinformasjon.

I forrige måned flagget Twitter en melding fra en talsmann for den kinesiske regjeringen med faktasjekk-symbol. Vedkommende hadde fremmet en konspirasjonsteori om at amerikanske militære kan ha plantet coronaviruset i Kina.