Jusseksperter:

USA kan ikke tvinge prins Andrew til Epstein-samarbeid

Milliardæren Jeffrey Epstein ble funnet død på cella si før påtalemyndigheten i USA rakk å ta ut tiltale mot ham, men etterforskningen av anklagene mot ham og nettverket rundt ham pågår ennå.
Milliardæren Jeffrey Epstein ble funnet død på cella si før påtalemyndigheten i USA rakk å ta ut tiltale mot ham, men etterforskningen av anklagene mot ham og nettverket rundt ham pågår ennå. Foto: AP

USA kan neppe tvinge britiske prins Andrew til samarbeid i etterforskningen av avdøde Jeffrey Epstein, og prinsens advokater bør heller ikke tillate det.

Det er vurderingen fra jusseksperter nyhetsbyrået AP har snakket med i forbindelse med saken der påtalemyndigheten i USA forsøker å få den britiske prinsen i tale om hans forhold til den avdøde milliardæren. De går langt i å si at prinsen aldri mer kan dra til USA.

– Det ville være en feil av forbløffende proporsjoner av ham å noensinne komme til USA, sier Rob Feitel, en tidligere advokat for føderal påtalemyndighet som nå er privatpraktiserende.

– Det vil sannsynligvis også være feil av ham å møte amerikanske påtalemyndigheter og avgi en uttalelse, legger han til.

Aktuelt: Påtalemyndigheten til motangrep på prins Andrew

Katastrofal TV-opptreden

Prins Andrews venn over lang tid, Jeffrey Epstein, var siktet for menneskehandel og overgrep mot flere unge jenter og kvinner da han ble funnet død i en fengselscelle i New York i august i fjor.

FBI har bedt britiske myndigheter om adgang til å stille spørsmål til prins Andrew i Epstein-etterforskningen.

Menneskerettsadvokat Ron Kuby har liten tro på samarbeid fra Andrews side etter prinsens «katastrofale» TV-opptreden i fjor.

Britenes prins Andrew holder tale i november på ASEAN Business and Investment Summit (ABIS) i Nonthaburi i Thailand. Nå sier jusseksperter at amerikanske etterforskere neppe kan tvinge ham til samarbeid i Jeffrey Epstein-saken. Arkivfoto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Britenes prins Andrew holder tale i november på ASEAN Business and Investment Summit (ABIS) i Nonthaburi i Thailand. Nå sier jusseksperter at amerikanske etterforskere neppe kan tvinge ham til samarbeid i Jeffrey Epstein-saken. Arkivfoto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Alle som lurte på om det ville være best for ham eller ei å samarbeide og bare legge dette bak seg, forandret syn på det etter å ha sett ham på TV. Jeg mener, det er en grunn til at fyren nå bare blir sett og ikke hørt, sier Kuby.

– Det britiske regjeringen vil rett og slett ikke la dette skje. Det er dårlig publisitet, legger Kuby til.

Offer i Epstein-saken: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet

Kan bli siktet

Teoretisk sett kan prinsen til og med stilles for retten i USA, hvis det er skjellig grunn til mistanke om at han har begått lovbrudd der, men det er ingenting som tyder på at saken går i den retningen.

Tidligere aktor David Weinstein sier at selv om prins Andrew skulle bli tvunget til å gi en uttalelse, har han fremdeles rett til å nekte å svare på spørsmål som kan medføre at han selv blir straffeforfulgt.

Dermed kan prinsen forholde seg temmelig taus, skulle han ende opp i vitneboksen, enten i Storbritannia eller i USA.

Brad Edwards representerer flere av Epsteins ofre og sier han i mange år har forsøkt å få prinsen til å hjelpe til i de sivile søksmålene. Han har et sterkt inntrykk av at uansett hva de gjorde, var det svært usannsynlig at prinsen ville stille opp.

– Jeg har ikke helt forstått spillet han spiller. Det er på tide å komme over og bare fortelle alle det du vet og svare på alle spørsmålene og gå videre. Du kan ikke nekte for at du har informasjon å gi, og du har ikke gitt den fra deg, sier Edwards.

Les også: Overvåkingsbilder fra Epsteins celle «finnes ikke lenger»

Husker ikke

Påtalemyndigheten i New York har i flere måneder ønsket å stille spørsmål til prinsen i forbindelse med etterforskningen og anklager som har kommet fra flere kvinner, om at ansatte hos Epstein og hans kjæreste hjalp ham å rekruttere unge sexpartnere.

En av dem, Virginia Roberts Giuffre, hevder også at Epstein flere ganger organiserte seksuelle avtaler mellom henne og flere rike, kjente – inkludert Andrew.

Giuffre oppgir å ha hatt sex med prinsen tre ganger, i London, i Epsteins hus i New York og på Virgin Islands-øya til Epstein, da hun var i alderen 17–18 år. Prins Andrews har i det omtalte TV-intervjuet nektet for å ha hatt sex med Giuffre og sier han ikke kan huske å ha møtt henne, og kan ikke forklare fotografiet som verserer av ham og henne, der han har armen rundt henne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært