Microsoft vil ikke selge teknologi for ansiktsgjenkjenning til politiet i USA

Microsoft-president Brad Smith, her i Det hvite hus i mai. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Microsoft-president Brad Smith, her i Det hvite hus i mai. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Microsoft blir det tredje store amerikanske teknologiselskapet som denne uken kunngjør at det ikke vil selge teknologi for ansiktsgjenkjenning til politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har Amazon og IBM besluttet det samme.

Microsofts president Brad Smith, som også er selskapets øverste juridiske rådgiver, orienterte om avgjørelsen og oppfordret Kongressen til å regulere denne typen teknologi under et videomøte i regi av Washington Post torsdag.

– Vi vil ikke selge teknologi for ansiktsgjenkjenning til politiavdelinger i USA før vi har et nasjonalt lovverk på plass, forankret i menneskerettighetene, som regulerer denne teknologien, sa Smith.

Politiets bruk av systemer for ansiktsgjenkjenning er blitt kritisert for å gi feilaktig identifisering av personer som er mørke i huden. De pågående protestene etter George Floyd-saken har ført til at søkelyset nå er rettet mot rasisme i USA, og også hvordan politiet bl.a. bruker teknologi for å spore folk.

Selv om alle de tre selskapene er kjent for sitt arbeid med å utvikle kunstig intelligens, inkludert systemer for ansiktsgjenkjenning, er ingen av dem noen stor leverandør av slik teknologi til politiet. Smith opplyser at Microsoft ikke har amerikansk politi på kundelista i dag, men nevnte ikke om det også gjelder politi i utlandet.

Amerikansk politi kjøper i dag slik teknologi av mindre selskaper, blant dem Tokyo-baserte Nec og de europeiske selskapene Idemia og Gemalto.