Palmes sønner: For oss er dette overbevisende

Stig Engström var en av de første på plass etter mordet på Olof Palme. Ha ble kjent som skandia-mannen og Palme etterforskere mener nå at Engström stod bak mordet på Palme.
Stig Engström var en av de første på plass etter mordet på Olof Palme. Ha ble kjent som skandia-mannen og Palme etterforskere mener nå at Engström stod bak mordet på Palme. Foto: Weine Lexius/exp/tt / NTB scanpix

Olof Palmes sønner er skuffet over at det mangler tekniske bevis som kan fastslå hvem som drepte faren, men kaller konklusjonene til Palmegruppen overbevisende. Andre uttrykker stor skuffelse.

– Redegjørelsen om vitneforklaringene og bevismaterialet rundt drapsstedet er for oss overbevisende når det gjelder påtalemyndighetens vurdering i skyldspørsmålet og utpekingen av gjerningsmann, skriver de tre sønnene, Joakim, Mårten og Mattias, i en felles uttalelse.

Sveriges statsminister Olof Palme (bildet er tatt i 1984) ble drept på gata i 1986. Foto: Tobbe Gustavsson/tt / AFP
Sveriges statsminister Olof Palme (bildet er tatt i 1984) ble drept på gata i 1986. Foto: Tobbe Gustavsson/tt / AFP

Svenske etterforskere har konkludert med at den såkalte Skandiamannen, Stig Engström, trolig er mannen som drepte Palme.

– Mot denne bakgrunnen ser vi det som en rimelig beslutning å avslutte etterforskningen. Vi er selvfølgelig skuffet over at konkluderende teknisk bevis ikke kan legges fram, skriver sønnene.

Innsikt: Dette er «Skandiamannen» Stig Engström

– Engström oppførte seg rart etter drapet

Engström oppførte seg merkelig i tiden etter drapet på Palme, ifølge Palme-gruppens leder Krister Petersson.

– Dagen etter drapet ba han blant annet sin arbeidsplass i Skandia om tidspunktet for når han hadde stemplet ut av kontoret, og han sa at politiet og media var etter ham, sa Petersson onsdag.

Engström ringte selv til politiet for å fortelle om beskrivelsen av den mistenkte gjerningspersonen. Engström oppga en annen beskrivelse enn det andre vitner hadde gjort.

Engström kontaktet deretter Svenska Dagbladet for å bli intervjuet.

Sveriges statsminister Olof Palme ble drept i et attentat i 1986. Se video: Slik skjedde drapet (saken fortsetter under)

Kriminolog: Ikke overbevist

Påtalemyndighetens pressekonferanse om Palme-drapet var en kolossal skuffelse, mener forfatter og pensjonert kriminolog Leif G.W. Persson.

– Jeg trodde at man hadde noe som det gikk å ta tak i, bite i, men det hadde man altså ikke. Det hele er veldig trist, sier Persson i svensk TV4s direktesending, som omtales av Aftonbladet.

Persson påpeker at det ikke er funnet noe våpen som kobles til Engström.

Den svenske forfatteren Leif GW Persson på Litteraturhuset i Oslo i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Den svenske forfatteren Leif GW Persson på Litteraturhuset i Oslo i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Etter å ha hørt Peterssons utlegning om at det må være han som har gjort det, er jeg langt fra overbevist, sier Persson.

Vekker internasjonal oppsikt

– En krimsensasjon, skriver den tyske storavisa Bild om svensk påtalemyndighets konklusjon i Palme-saken.

At etterforskerne nå har utpekt en sannsynlig gjerningsmann, omtales onsdag av en rekke europeiske aviser.

– Et av de mest spektakulære politiske drapene i Europas moderne historie ser ut til å ha blitt løst, skriver tyske Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Også østerrikske Die Presse skriver at «gåten kanskje er blitt løst». «Nå får vi endelig svar», skriver danske Ekstra Bladet.

Spanske El País beskriver hvordan Sverige satt klistret til skjermene da «hombre de Skandia» ble utpekt som gjerningsmann.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært