Brasil har fjernet coronatall

Brasils president Jair Bolsonaro på hest utenfor presidentpalasset i Brasilia forrige søndag.
Brasils president Jair Bolsonaro på hest utenfor presidentpalasset i Brasilia forrige søndag. Foto: Andre Borges / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasil har fjernet smittetall og dødsfall knyttet til coronapandemien fra regjeringens hjemmeside. Kritikere kaller det et forsøk på å skjule sannheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen ble tatt lørdag etter at eksperter i lang tid har rettet kraftig kritikk mot landets coronastatistikk. De har ment at den er svært mangelfull og i enkelte tilfeller manipulert, og at det muligens aldri vil bli mulig å forstå hvor hardt rammet Brasil er av pandemien.

I tillegg er president Jair Bolsonaro blitt kjent for sin standhaftige motstand mot smitteverntiltak innført av landets guvernører. Flere ganger har han selv brutt restriksjonene og passet på å få oppmerksomhet om atferden sin. Han har flere ganger sluttet seg til protester mot restriksjoner som er anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Rask økning

De siste offisielle tallene fra Brasil viser at det er registrert over 36.000 dødsfall knyttet til coronaviruset, og nær 680.000 smittetilfeller. Kun USA har registrert flere smittetilfeller – nærmere 2 millioner – og kun USA og Storbritannia har registrert flere dødsfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylige tall viser også at Brasil er det landet i verden der antall koronarelaterte dødsfall stiger raskest. Samtidig antas det at antall smittede og døde i realiteten er langt høyere ettersom det er relativt lite testing.

Kritisk til WHO

Bolsonaro truet fredag med at Brasil vil trekke seg fra WHO, slik USA har gjort.

– Jeg sier det nå, USA forlot WHO, og vi ser på muligheten for å gjøre det i framtiden. Enten må WHO jobbe uten ideologiske fordommer, ellers forlater vi også organisasjonen, sa den høyreorienterte lederen.

Bolsonaro er også en sterk tilhenger av å bruke malariamedisinen hydroksyklorokin mot coronaviruset, selv om det ikke finnes vitenskapelig belegg for at er effektiv mot sykdommen covid-19.

USA har sendt to millioner doser av medisinen til Brasil selv om amerikanske helsemyndigheter ikke anbefaler at den brukes på coronapasienter.