Permafrost tiner i Sibir etter hetebølge

Mannskaper jobber med å håndtere utslippet av store mengder diesel ved Norilsk i Sibir. Drivstoffet lakk ut av en tank som var bygget på permafrost, som nå er i ferd med å tine. Foto: Russiske myndigheter / AP / NTB scanpix
Mannskaper jobber med å håndtere utslippet av store mengder diesel ved Norilsk i Sibir. Drivstoffet lakk ut av en tank som var bygget på permafrost, som nå er i ferd med å tine. Foto: Russiske myndigheter / AP / NTB scanpix Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I deler av Sibir var det nesten 10 grader varmere enn normalt i forrige måned. Den globale mai-temperaturen var den høyeste som noen gang er registrert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene ble presentert av EU-forskere for få dager siden. Mai måned var på verdensbasis den varmeste i en statistikk som strekker seg tilbake til 1981.

Særlig i Alaska, Antarktis og deler av Sibir var det uvanlig varmt. Her lå snittemperaturen opptil 10 grader høyere enn normalen.

I Sibir er det registrert uvanlig høye temperaturer helt siden januar, ifølge EUs Copernicus-program. Fra og med mars beskrives temperaturene som svært uvanlige.

Branner og permafrost

Oppvarmingen av Sibir kan utløse endringer i naturen som fører til økte utslipp av klimagasser – og dermed kraftigere global oppvarming på sikt.

Varmen kan tine permafrost, frossen bakke som dekker enorme områder nord i Russland og Canada. Eldgamle planterester i bakken begynner da å råtne, noe som fører til klimautslipp.

I tillegg øker varmen risikoen for skogbranner, som fører til utslipp av CO2. I områder hvor det nå har vært uvanlig varmt, var det store skogbranner så sent som i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøkatastrofe

Men oppvarmingen i Arktis fører også til mer umiddelbare problemer. Bygninger og veier er bygget på permafrost, og mange steder blir bygg ustabile når bakken begynner å tine.

I slutten av mai rant 20.000 tonn diesel ut av en tank som tilhører selskapet Nornickel nord i Sibir. Selskapet sier tanken var bygget på permafrost som er i ferd med å tine på grunn av klimaendringene.

Som følge av den globale oppvarmingen blir det gradvis varmere de aller fleste steder på kloden. Men det er store lokale variasjoner fra år til år og fra måned til måned.

I Norge var det ikke spesielt hett i mai. Tvert imot var mai måned her den kaldeste på over 20 år, ifølge Meteorologisk institutt.