Legemiddelverket: Malariamedisin virker ikke mot covid-19

Plaquenil er en malariamedisin som inneholder hydroksyklorokin. Britiske forskere har kommet fram til hydroksyklorokin ikke har noen virkning på coronapasienter.
Plaquenil er en malariamedisin som inneholder hydroksyklorokin. Britiske forskere har kommet fram til hydroksyklorokin ikke har noen virkning på coronapasienter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens legemiddelverk støtter britiske forskere, som har kommet fram til at malariamedisinen hydroksyklorokin ikke har noen virkning mot covid-19-sykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Studien sier at den ikke har noen virkning. Den ser ikke ut til å være skadelig, men har ikke noen virkning, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.

Han støtter konklusjonen til professor Martin Landray ved Oxford-universitetet, som mener at man kan «slutte å bruke en medisin som er verdiløs».

Snart det endelige svaret

– Dette er mer eller mindre det endelige svaret. Det kommer også resultater fra en stor studie fra WHO som kalles «Solidarity», der også Norge har vært med. Når vi har resultatet av disse to studiene, har vi det endelige svaret, sier Madsen til NRK.

Det omfattende britiske forsøket med hydroksyklorokin konkluderer med at malariamedisinen ikke er til noen nytte for sykehuspasienter med covid-19.

Stanset utprøvingen

– Vi har konkludert med at det ikke er noen fordelaktig effekt av hydroksyklorokin hos pasienter som er innlagt på sykehus med covid-19, heter det i en uttalelse fredag fra lederne av forsøket, som samtidig kunngjør at de stanser utprøvingen av medisinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

University of Oxford står bak den randomiserte kliniske testen og undersøker også en rekke andre mulige behandlinger mot coronaviruset. Rekrutteringen av pasienter til hydroksyklorokin-delen av forsøket stanses med umiddelbar virking, opplyser forskerne.

Mest tro på Remdesivir

Ifølge medisinsk fagdirektør Steinar Madsen er det nå mest aktuelt å prøve ut medisinen Remdesivir.

Den ser ut til å gi en positiv virkning ved at sykdomsforløpet blir kortere.

– Det er veldig viktig hvis vi får mange pasienter som må på sykehus at de kan skrives ut tidligere, sier Madsen.