WHO oppfordrer til økt bruk av munnbind

Fra neste uke blir det påbudt med munnbind for alle som reiser med offentlig transport i England. Foto: AP / NTB scanpix
Fra neste uke blir det påbudt med munnbind for alle som reiser med offentlig transport i England. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer til bruk av munnbind på folksomme steder med omfattende smittespredning hvor det ikke er mulig med sosial avstand.

Mens coronaviruset fortsetter å spre seg og krever stadig flere liv rundt om i verden, endrer WHO sitt syn på hvem som bør bruke munnbind, hvor de bør brukes og hva de bør være laget av.

– Regjeringer bør oppfordre folk til å bruke masker der det er omfattende spredning og fysisk distanse er vanskelig, slik som på offentlig transport, i butikker og i andre lukkede eller folksomme miljøer, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus, som fredag la fram den oppdaterte veiledningen om munnbind.

Tidligere har WHO bare anbefalt munnbind for helsepersonell, covid-19-syke og deres omsorgspersoner.

Folk over 60 år

– På steder med spredning i befolkningen, er vårt råd at folk over 60 år, samt dem med underliggende sykdommer, bør bruke medisinsk munnbind i situasjoner der fysisk distanse ikke er mulig, sier Tedros.

WHO kommer også med nye råd om sammensetningen av ikke-medisinske munnbind laget av tøy – de bør bestå av minst tre lag med ulike materialer.

WHO-sjefen understreker at munnbind bare er en del av en effektiv strategi for å hindre smittespredning og advarer om at det kan gi folk en falsk trygghetsfølelse.

Håndhygiene

Munnbind kan ikke erstatte sosial avstand og håndhygiene, påpeker Tedros.

– Masker alene vil ikke beskytte deg fra covid-19, sa han på en digital pressekonferanse fredag.

– Finn, isoler, test og behandle hvert tilfelle, og spor og isoler hver kontakt. Det er dette vi vet at virker. Det er ethvert lands beste forsvar mot covid-19, tilføyer WHO-sjefen.

Minst 6,6 millioner mennesker verden over har fått påvist det potensielt dødelige coronaviruset. Over 390.000 koronarelaterte dødsfall er registrert siden utbruddet først ble oppdaget i Kina i desember i fjor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært