74 nye coronadødsfall i Sverige

<p>Dødstallene i Sverige fortsetter å stige. Her fra intensivavdelingen på Danderyds sykehus i Stockholm.</p>
Dødstallene i Sverige fortsetter å stige. Her fra intensivavdelingen på Danderyds sykehus i Stockholm.

Svenske helsemyndigheter har registrert 74 nye coronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40.803 har fått påvist coronasmitte i Sverige, og dette er en økning på 2.214 fra dagen før. Den store økningen skyldes blant annet at det har kommet inn tall fra et laboratorium i Stockholm som har hatt dataproblemer.

– Det har derfor kommet inn nesten 1.400 nye tilfeller som har blitt testet i ulike studier. Alle disse jobber i helse- og omsorgssektoren, men ingen av dem har vært veldig syke eller dødd, forklarer statsepidemiolog Anders Tegnell.

4.542 av de smittede er døde. Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall coronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 44 per 100.000.

Tegnell: For mange har dødd for tidlig i Sverige

Sverige burde iverksatt flere tiltak for å bremse koronasmitten allerede fra begynnelsen, sier den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Hvis vi skulle støtt på samme sykdom med nøyaktig det vi vet om den i dag, tror jeg at vi ville landet på å gjøre en mellomting mellom det Sverige gjorde og det som resten av verden har gjort, sier Tegnell i et intervju med Ekot på Sveriges Radio.

På spørsmål om hva han mener med en mellomting, svarer han:

– Ja, jeg tror det finnes forbedringspotensial i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Og det ville vært bra å vite mer nøyaktig hva man skal stenge for å hindre smittespredningen bedre.

Samtidig stiller han spørsmål ved om det ville vært lurt å stenge ned alt på en gang, slik flere andre land har gjort.

– I bakspeilet

Overfor nyhetsbyrået TT sier han at han ikke tar mer selvkritikk i intervjuet med Sveriges Radio enn han har gjort tidligere.

– Selvfølgelig hadde vi ikke gjort akkurat det samme om vi da visste alt det vi vet i dag. Det hadde vært rart. Men sånn er det alltid når man ser i bakspeilet, sier han.

Han sier imidlertid at det ville vært bra å teste flere, særlig beboere på pleiehjem.

Mange har stilt spørsmål ved om det høye dødstallet i Sverige skyldes myndighetenes strategi om ikke å innføre like inngripende tiltak som mange andre land. Tegnell mener det er vanskelig å svare på.

– Også land som har hatt total lockdown har hatt mange tilfeller i eldreomsorgen.

VIDEO: Stefan Löfven: – Bildet av Sverige er ikke bare negativt

Personvernpolicy