USAs gater fulle av demonstranter tross portforbud

Fra demonstrasjonene ved Det hvite hus tirsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Fra demonstrasjonene ved Det hvite hus tirsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstranter i USA trosset portforbud og strømmet ut i gatene, bare timer etter at Donald Trump forsøkte å presse guvernørene til å sette hardt mot hardt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omfattende protestbølgen viser ingen tegn til å gi seg, en drøy uke etter at afroamerikanske George Floyd (46) døde i forbindelse med en politipågripelse på et fortau i Minneapolis.

Over 20.000 medlemmer av Nasjonalgarden er blitt utplassert i 29 delstater for å håndtere opptøyer og vold. New York har nektet å sette inn Nasjonalgarden mot demonstrantene selv om Trump mener det er nødvendig for å stanse det han i en Twitter-melding omtaler som «skurker og tapere».

Kaoset sprer seg i USA: Dette er Obamas forslag til løsning

Borgermester Bill de Blasio får imidlertid kritikk av New Yorks guvernør Andrew Cuomo, som mener at byen har undervurdert situasjonen og ikke gjort jobben sin.

På Manhattan i New York er en rekke butikkfasader ødelagt etter mandagens hærverk og plyndringer. Nesten 700 er pågrepet, og de Blasio har forlenget portforbudet til å gjelde hele uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter: – Trump vet rett og slett ikke hva han skal gjøre

I New York City ble det også tirsdag meldt om enkelte plyndringer, men demonstrasjonene var stort sett fredeligere både her og i andre deler av landet enn dagen før. Næringsdrivende hadde spikret opp plater for å beskytte forretningene sine i frykt for at situasjonen skulle bli like ille som kvelden før. Mange mennesker ble værende i gatene etter at portforbudet trådte i kraft, og flere ble pågrepet.

Fakta om uroen i USA:

* Afroamerikanske George Floyd (46) døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis, Minnesota, mandag 25. mai. Det utløser demonstrasjoner mot politivold i byen.

* Fire politibetjenter fikk sparken dagen etter. Politibetjenten Derek Chauvin er pågrepet og siktet for uaktsomt drap.

* Demonstrasjonene sprer seg raskt til byer over hele USA.

* Også to andre drap blir knyttet til den siste bølgen av demonstrasjoner mot politivold og rasisme: Breonna Taylor ble skutt av politiet i sitt eget hjem i Louisville i Kentucky i mars. Ahmaud Arbery ble skutt og drept av to hvite menn i Georgia, men det var først da medier og føderale myndigheter grep inn at de to mistenkte ble pågrepet.

* Hundretusenvis av mennesker har deltatt i demonstrasjoner i amerikanske byer. Demonstrasjonene har i hovedsak vært fredelige, men det har også vært mange tilfeller av plyndring og ildspåsettelser. Det er innført portforbud nattetid i mange byer, inkludert New York og Washington.

* Politiet har brukt tåregass, pepperspray og gummikuler mot demonstranter mange steder.

* President Donald Trumps håndtering er omstridt. Særlig har en Twitter-melding der han skrev «Når plyndringen starter, begynner skytingen» skapt reaksjoner. Mandag åpnet han også for å sette inn militære styrker mot demonstrantene.

– Langt over hva jeg kan godta

Tusenvis av demonstranter ved Det hvite hus i Washington ble mandag jaget bort med tåregass, gummikuler og politifolk på hester slik at Trump skulle kunne spasere til en kirke og bli tatt bilde av sammen med sin datter og justisminister. Tirsdag stilte prester opp sammen med demonstranter ved kirken, der de ba og delte ut vannflasker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble også arrangert en ny stor demonstrasjon et kvartal unna Det hvite hus, der politifolk i tungt utstyr hadde tatt oppstilling bak et kjettinggjerde. Gjerdet var satt opp for å sperre adgangen til Lafayette Park, som ligger rett overfor Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I går kveld gikk det langt over hva jeg kan godta, sier Jessica DeMaio (40), som før første gang har sluttet seg til protestene.

– Å være her er bedre enn å være hjemme og føle seg maktesløs, sier hun.

Erna Solberg: – Jeg er sterkt bekymret for det som skjer i USA nå

Tidslinje om uroen i USA:

* 25. mai 2020: Afroamerikanske George Floyd (46) dør etter å ha blitt pågrepet av politiet i Minneapolis i Minnesota. En film av hendelsen viser at en politibetjent holder Floyd nede med kneet presset mot nakken hans.

* 26. mai: De fire politifolkene som var involvert i pågripelsen får sparken.

– Hundrevis av demonstranter samler seg utenfor politistasjonen i byen samme kveld.

* 27. mai: Nye demonstrasjoner i Minneapolis, og det oppstår voldsomme sammenstøt med politiet. Biler og bygninger blir påtent, og det meldes om plyndring av butikker.

– Demonstrasjonene mot politivold sprer seg til flere andre byer, blant annet Memphis og Los Angeles.

– President Donald Trump tvitrer at han har bedt det føderale politiet FBI og justisdepartementet undersøke dødsfallet.

* 28. mai: Demonstrasjonene og opptøyene fortsetter i Minneapolis, der politistasjonen blir stormet og påtent, og i nabobyen St. Paul.

– Ordførerne i de to byene ber om at nasjonalgarden settes inn.

– Demonstrasjonene sprer seg til stadig flere byer.

– I Louisville (Kentucky) blir sju personer skutt og såret i en demonstrasjon, som også er en protest mot at en afroamerikansk kvinne ble skutt og drept av politiet i sitt eget hjem i mars.

* 29. mai: President Trump tvitrer om opptøyene, blant annet ordene «Når plyndringen starter, begynner skytingen». Twitter merker meldingen med at den er i strid med tjenestens forbud mot å oppildne til voldsbruk.

– Det hvite hus i Washington blir stengt og president Trump sendt i dekning i en bunker på grunn av demonstrasjoner utenfor.

– Politimannen Derek Chauvin, som forårsaket Floyds død, blir pågrepet og siktet for uaktsomt drap.

– Nasjonalgarden er på plass i Minneapolis.

– Justiskomiteen i Representantenes hus, som Demokratene kontrollerer, krever granskning av politidrapene på afroamerikanere i USA.

– Demonstrasjonene sprer seg, blant annet til New York der det kommer til sammenstøt med politiet.

– I Detroit (Michigan) åpner ukjente gjerningspersoner ild mot en demonstrasjon, og en 19 år gammel mann blir drept

* 30. mai: En foreløpig obduksjonsrapport konkluderer med at kvelning ikke alene var årsaken til at George Floyd døde.

– 25 byer i 16 delstater har innført portforbud nattetid, men i mange av byene trosser demonstranter forbudet. Det meldes om plyndring og ildspåsettelser. Politiet bruker tåregass mot demonstranter utenfor Det hvite hus.

– Nasjonalgarden er til stede i seks delstater. Soldater settes i beredskap ved flere militærbaser rundt om i landet.

– To politibiler kjører inn i en gruppe demonstranter i Brooklyn i New York.

– En tankbil kjører inn i en gruppe mennesker som demonstrerer på en motorveibro i Minneapolis, men ingen demonstranter skal være skadd.

31. mai: Hundretusenvis av mennesker deltar i hovedsakelig fredelige demonstrasjoner over hele USA, men minst seks mennesker blir drept i voldsutbrudd knyttet til protestene.

– Det meldes om plyndring av butikker i mange byer.

* 1. juni: President Trump oppfordrer landets guvernører til å slå hardere ned på demonstrantene. Han holder også en tale der han åpner for å sette inn militære styrker.

– Det innføres portforbud i New York nattetid, men mange trosser forbudet. Flere merkebutikker og varehus blir plyndret.

– En ny obduksjonsrapport, som er bestilt av familien til Floyd, viser at afroamerikaneren døde av kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen.

* 2. juni: En tredje, offisiell obduksjonsrapport konkluderer med at afroamerikanske George Floyd fikk hjertestans som følge av politiets pågripelse og trykk mot halsen.

– Myndighetene i Minnesota åpner en gransking av delstatspolitiet for å avdekke mulig «systemisk diskriminerende praksis» de siste ti årene.

* 3. juni: Demonstranter trosser portforbud i mange byer, inkludert Los Angeles, New York og Washington gjennom natten. Men det er mindre voldsomheter og plyndring enn de foregående dagene.

Kilde: New York Times, DPA, AP

Høflige demonstranter

Demonstrantene viste ingen tegn til å gå hjem da portforbudet trådte i kraft klokka 19 lokal tid, men til tross for advarsler om at politiet ville gå enda kraftigere til verks enn dagen før, var situasjonen mindre anspent.

Folkemengden forholdt seg rolig, nærmest høflig. På et tidspunkt buet folk til en demonstrant som klatret opp i en lysstolpe og tok ned et gateskilt. Vedkommende ble møtt med slagordet «Fredelig protest!»

Det var også demonstrasjoner i Los Angeles, Miami, St. Paul, Houston og en rekke andre byer. I Houston snakket politisjefen til demonstrantene og lovet reformer som skal sikre likebehandling for svarte og hvite i rettsvesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny rapport: Floyds hjerte stanset som følge av trykk mot halsen

Vil sette inn hæren

I løpet av den siste uken er om lag tolv personer drept i forbindelse med protester og opptøyer, mens nesten 8.000 personer er pågrepet, ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble fem politifolk skutt og såret. For den ene, som ble skutt i Las Vegas, er tilstanden alvorlig.

Guvernører og ordførere over hele landet, republikanere så vel som demokrater, har tatt avstand fra Trumps trussel om å sette inn hæren. Noen av dem sier det er unødvendig, mens andre stiller spørsmål ved om regjeringen har lov til å gripe inn på denne måten og peker på at det kan føre til en farlig opptrapping.

En ikke navngitt kilde i Det hvite hus sier at presidenten ikke har det travelt med å sette inn militæret, og at målet var å presse guvernørene til å utplassere flere medlemmer av Nasjonalgarden, en styrke som hver enkelt delstat har kontroll over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimannen som presset kneet sitt mot halsen til George Floyd, Derek Chauvin, er pågrepet og siktet for uaktsomt drap. Statsadvokat i Minnesota, Keith Ellison, sier at påtalemyndigheten arbeider raskt for å avgjøre om de tre andre politibetjentene som var til stede under pågripelsen, også skal siktes. Alle fire fikk sparken kort tid etter at Floyd døde.

Bakgrunn: Trump tar i bruk 213 år gammel lov