Tegnell: For mange har dødd for tidlig i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige sier det hadde vært bra å teste flere eldre for corona, men i intervjuer onsdag svarer han ikke konkret på hva slags ytterligere tiltak landet burde ha tatt for å hindre smitte.
Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige sier det hadde vært bra å teste flere eldre for corona, men i intervjuer onsdag svarer han ikke konkret på hva slags ytterligere tiltak landet burde ha tatt for å hindre smitte. Foto: Pontus Lundahl/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige burde iverksatt flere tiltak for å bremse coronasmitten allerede fra begynnelsen, sier den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi skulle støtt på samme sykdom med nøyaktig det vi vet om den i dag, tror jeg at vi ville landet på å gjøre en mellomting mellom det Sverige gjorde og det som resten av verden har gjort, sier Tegnell i et intervju med Ekot på Sveriges Radio.

På spørsmål om hva han mener med en mellomting, svarer han:

– Ja, jeg tror det finnes forbedringspotensial i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Og det ville vært bra å vite mer nøyaktig hva man skal stenge for å hindre smittespredningen bedre.

Samtidig stiller han spørsmål ved om det ville vært lurt å stenge ned alt på en gang, slik flere andre land har gjort.

– I bakspeilet

Overfor nyhetsbyrået TT sier han at han ikke tar mer selvkritikk i intervjuet med Sveriges Radio enn han har gjort tidligere.

– Selvfølgelig hadde vi ikke gjort akkurat det samme om vi da visste alt det vi vet i dag. Det hadde vært rart. Men sånn er det alltid når man ser i bakspeilet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier imidlertid at det ville vært bra å teste flere, særlig beboere på pleiehjem.

Mange har stilt spørsmål ved om det høye dødstallet i Sverige skyldes myndighetenes strategi om ikke å innføre like inngripende tiltak som mange andre land. Tegnell mener det er vanskelig å svare på.

– Også land som har hatt total lockdown har hatt mange tilfeller i eldreomsorgen.

I verdenstoppen

Sverige har til nå registrert 4.468 døde blant coronasmittede, mens tallet i Norge er 237. Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall coronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 44 per 100.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet har fulgt en strategi med for det meste frivillige tiltak, men med klare råd om å holde sosial avstand og god håndhygiene. Men landet har ikke stengt grensene, og barn har fått gå på skolen i hele perioden. Samtidig har de over 70 år blitt rådet til å beskytte seg selv mot smitte og holde seg mest mulig hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet har vært å skape flokkimmunitet, men forskningen hittil tyder på at viruset ikke smitter slik eksperter antok i begynnelsen. Dermed har ikke flokkimmuniteten blitt så stor som håpet. Samtidig dør det fortsatt nærmere 50 coronasmittede personer i Sverige hver eneste dag.

Se video: Flere svensker er svært fornøyde med landets håndtering av corona