Hjelpeorganisasjoner:Fem millioner uten vann og mat i Jemen

Nye graver i Radwan-gravlunden i byen Aden i Jemen. Internasjonal humanitære organisasjoner advarer om at svikt i internasjonal bistand vil ytterligere forverre situasjonen i det krigsrammede landet, hvor koronapandemien allerede har ført til en økning i antall døde.
Nye graver i Radwan-gravlunden i byen Aden i Jemen. Internasjonal humanitære organisasjoner advarer om at svikt i internasjonal bistand vil ytterligere forverre situasjonen i det krigsrammede landet, hvor koronapandemien allerede har ført til en økning i antall døde. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 5,5 millioner mennesker kan miste tilgang til mat, vann og medisiner i Jemen. Internasjonale hjelpeorganisasjoner ber innstendig om bidrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangelen kan utløse en massiv sultkatastrofe og pandemiutbrudd av blant annet kolera og coronavirus, advarer hjelpeorganisasjonene.

Situasjonen i det krigsrammede landet har blitt ytterligere forverret av coronapandemien. Samtidig er det fare for svikt i den nødvendige internasjonale bistanden.

En internasjonal donorkonferanse arrangert av FN og Saudi-Arabia avholdes tirsdag for å samle bistandspenger til Jemen. Norge er blant deltakerne på konferansen.

Ber om slutt på krigen

I forbindelse med konferansen går 24 av verdens ledende bistands- og nødhjelpsorganisasjoner sammen for å oppfordre verdens land om å bidra.

– Denne konferansen er en kritisk mulighet til å redde tusenvis av liv og snu utviklingen, men vi må handle nå, sier organisasjonene i en felles pressemelding.

Blant organisasjonene er CARE, International Rescue Committee, Islamic Relief, Meìdecins du Monde, norske Flyktninghjelpen, Oxfam og Redd Barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De påpeker også at dette er en kritisk fase for å sikre nødhjelp, men at en slutt på krigshandlingene er avgjørende for å få slutt på lidelsene i Jemen.

– Fred er den eneste måten å garantere Jemens fremtid. Vi ber alle regjeringer som deltar på konferansen om å legge press på de krigførende parter om å umiddelbart iverksette en landsomfattende våpenhvile og gjenoppta fredssamtaler.

Norges bidrag

Norge har så langt satt av 175 millioner kroner til humanitær bistand til Jemen. Bistanden distribueres gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og frivillige organisasjoner som jobber med lokale organisasjoner i landet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide understreker også behovet for en varig løsning og vern om Jemens befolkning.

– Partene i Jemen må etterleve humanitærretten og sørge for at humanitære aktører får trygg og uhindret tilgang til mennesker med behov for beskyttelse og humanitær hjelp, sier utenriksministeren i en pressemelding.

– Vi ber partene om å sette Jemens befolkning først og følge den sterke oppfordringen fra FNs generalsekretær António Guterres om global våpenhvile, sier hun.