Høyreekstremister nører opp under protestene i USA

En demonstrant kaster et amerikansk flagg inn i flammene. Natt til mandag var det store demonstrasjoner i nærheten av Det Hvite Hus i Washington.
En demonstrant kaster et amerikansk flagg inn i flammene. Natt til mandag var det store demonstrasjoner i nærheten av Det Hvite Hus i Washington. Foto: Roberto Schmidt / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyreekstremister og rasister utnytter protestene mot politivold i USA og nører opp under raseriet, ifølge forskere og andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump anklager den antifascistiske Antifa-bevegelsen for å stå bak opptøyene og vil erklære dem som terrororganisasjon.

Justisminister William Barr hevder venstreradikale «er i ferd med å kuppe» demonstrasjonene, som brøt ut da afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis,.

Bildet er mer sammensatt enn som så, for nynazister og andre høyreekstreme rasister deltar også i demonstrasjonene, hevdes det fra flere hold.

Agitatorer

– Dette er agitatorer, sier Paul Schnell, som leder fengselsmyndighetene i Minnesota.

Ekstremismeforskeren J.J. MacNab ved George Washington-universitetet, som overvåker en rekke lukkede Facebook-grupper og andre kommunikasjonskanaler som benyttes av høyreekstreme, er enig.

MacNab har også gjenkjent aktivister fra den såkalte Boogaloo-bevegelsen blant demonstrantene, flere av dem tungt bevæpnet og iført karakteristiske kamuflasjeklær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaper anarki

– De ønsker å utnytte dem (demonstrasjonene) for å kunne starte sin egen krig, sier hun.

– De ser på demonstrantene som nyttige fordi de skaper anarki, sier MacNab, som også mener å se tegn til at militsbevegelsen Three Percenters forsøker å utnytte protestene.

Professor Megan Squire ved Elon-universitetet overvåker også de høyreekstreme miljøene i USA.

Squire har analysert bilder fra protestene i flere byer og i Raleigh i North Carolina gjenkjente hun minst fire medlemmer av den høyreekstreme gruppen Proud Boys blant demonstrantene.

Video: Her kjører en tankbil inn i folkemengden i USA: