Ny kveld med voldsomme demonstrasjoner i USA

En tankbilsjåfør kjørte inn i en folkemengde med demonstranter i Minneapolis. Utrolig nok ble ingen skadet.
En tankbilsjåfør kjørte inn i en folkemengde med demonstranter i Minneapolis. Utrolig nok ble ingen skadet. Foto: REUTERS/Eric Miller

Demonstranter samlet seg for sjette dag på rad i gatene i mange amerikanske byer i protest mot at en afroamerikansk mann døde i politiets varetekt.

Urolighetene og opptøyene spredte seg fra Boston i øst til San Francisco i vest, og i Philadelphia og flere byer i California ble det meldt om plyndring og ødeleggelser midt på dagen.

I Minneapolis kjørte en tankbil inn i en gruppe mennesker som demonstrerte på en motorveibro. Ingen demonstranter skal ha blitt skadd i det som ser ut til å ha vært en villet handling, opplyser myndighetene.

Bilder fra stedet viser hvordan folk løper i panikk i det tankbilen nærmer seg folkemengden. Etter at kjøretøyet stoppet, ble sjåføren dratt ut av tankbilen og banket opp.

– Det er uklart hva hensikten hans var. Men jeg kan ikke se dette på noen annen måte enn at det er noe av det farligste jeg har sett, sier John Harrington, som leder departementet for folkesikkerhet i Minnesota.

Sjåføren ble pågrepet av politiet.

Stemningen har vært svært amper og hissig etter at afroamerikanske George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis mandag.

Politibetjenten som holdt kneet sitt på nakken til Floyd i flere minutter, er siktet for drap, men demonstrantene forlanger at de tre andre involverte også etterforskes. Alle fire ble sparket etter hendelsen.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Se øyeblikket tankbilen kjører inn i folkemengden:

Portforbudet utvidet

I Washington D.C. ga borgermester Muriel Bowser ordre portforbud i hele byen mellom klokken 11 søndag og klokken 6 mandag morgen.

– Hun har også satt inn nasjonalgarden for å støtte politiet i byen, heter det i en Twitter-melding fra ordførerens offisielle konto.

En time før portforbudet trådte i kraft i byen klokken 23.00 lokal tid, brukte politiet tåregass til å spre de mer enn tusen demonstrantene som hadde samlet seg utenfor Det hvite hus.

Over tjue byer, inkludert Los Angeles, San Francisco, Detroit og Chicago, utvider portforbudet for millioner av mennesker, og flere steder er nasjonalgarden kalt ut.

I Washington er hele nasjonalgarden kalt ut for å hindre demonstrasjoner utenfor Det hvite hus og andre steder i den amerikanske hovedstaden, opplyser en kilde i forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået AP.

I byen Dallas i Texas er det i tillegg erklært krisetilstand for å håndtere plyndringen, ødeleggelsene og de voldelige protestene i helgen, skriver borgermester Eric Johnson på Twitter.

Stemplet som terrororganisasjon

Fra innsiden av Det hvite hus har president Donald Trump og hans regjering opplyst at den antifascistiske Antifa-bevegelsen vil bli erklært som en terrororganisasjon.

President Donald Trump stempler ANTIFA som en terrororganisasjon. Foto: Alex Brandon / AP
President Donald Trump stempler ANTIFA som en terrororganisasjon. Foto: Alex Brandon / AP

Presidenten anklager Antifa og det han omtaler som radikale venstregrupperinger, for å stå bak de voldsomme opptøyene som har preget USA de siste dagene. Det er ikke klart hvor mange fra gruppen, om noen, som har deltatt i opptøyene.

Trump har tatt kraftig til orde for at lov og orden gjenopprettes i USA, og han ber demokratiske borgermestere og guvernører om å bli hardere i klypa.

«Disse menneskene er ANARKISTER. Kall inn nasjonalgarden NÅ. Verden ser på og ler av dere og Sleepy Joe (Joe Biden journ.anm.). Er det dette USA vil ha? NEI!!!» skriver presidenten på Twitter

Mange pågrepet

I New York ble om lag 350 personer pågrepet natt til søndag, mens 30 politifolk ble skadd i sammenstøtene. I Los Angeles pågrep politiet like under 400 personer samme natt.

Politisjef Michel Moore sier det var en «kolonne av biler» som kjørte rundt for å plyndre forretninger i byen.

Politiet har brukt tåregass og gummikuler for å dempe urolighetene, og i flere byer har tilfeldige mennesker og journalister blitt truffet av gummikuler eller blitt pågrepet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært