Rasende protester i USA sprer seg – Nasjonalgarden utplassert i Minneapolis

Opptøyene i Minneapolis fortsatte natt til fredag og en av politistasjonene i byen ble okkupert og påtent av demonstranter. Foto: AP / NTB scanpix
Opptøyene i Minneapolis fortsatte natt til fredag og en av politistasjonene i byen ble okkupert og påtent av demonstranter. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalgarden er utplassert i Minneapolis der det for fjerde dag på rad er opptøyer og protester etter at en svart mann døde under en pågripelse. Donald Trump truer med skyting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalgarden er en del av USAs militære reservestyrker og styres av den enkelte delstat.

– Våre styrker er trent for å beskytte liv, bevare eiendom og sikre folks rett til fredelige demonstrasjoner, sier generalmajor Jon Jensen i Nasjonalgarden i delstaten Minnesota.

Sist gang nasjonalgarden i Minnesota ble satt inn for å håndtere opptøyer var i 2008.

Opptøyene har sin bakgrunn i nok et dødsfall der politiet anklages for rasistisk motivert politivold. Mandag ble 46 år gamle George Floyd lagt i bakken av en hvit politimann utenfor en butikk i Minneapolis. Videobilder viser hvordan politimannen presser et kne mot halsen hans selv om Floyd ikke får puste. Ettersom minuttene går, slutter Floyd å snakke og bevege på seg. Samme dag blir han erklært død.

Alle de fire politifolkene som var til stede, har fått sparken, og det er gitt ordre om etterforskning, noe som er relativt uvanlig i slike saker. Vanligvis blir politifolkene permittert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Se de dramatiske bildene

CNN-team pågrepet

Opptøyene etter dødsfallet toppet seg da en politistasjon i byen ble stormet og satt i brann torsdag. En rekke andre bygninger og butikker i både Minneapolis og nabobyen St. Paul er også ramponert og påtent.

Noen timer senere ble et CNN-team som dekket protestene, pågrepet under en direktesending. TV-bildene viser at CNN-reporter Omar Jimenez først blir holdt fast av en politimann, før en annen politimann forteller ham at han er pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor er jeg arrestert, sir? spør Jimenez mens de setter håndjern på ham.

En produsent og en kameramann er også pågrepet, skriver CNN. Alle tre ble senere løslatt.

SE VIDEO: Her blir CNN-teamet arrestert på direkten

Krav om granskning

Nå krever demokratene i Representantenes hus at justisdepartementet iverksetter en granskning av systematisk politivold mot afroamerikanere i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge førsteamanuensis i historie, kultur og politikk, Deborah Kitchen-Døderlein, er protestene et forsøk på å tvinge myndighetene til å stille de fire involverte politifolkene for retten for drap.

Hun er klar på at USA er et samfunn preget av rasisme og fordommer mot svarte, og hun mener det under Donald Trump igjen er blitt mer sosialt akseptert å være åpent rasistisk. Samtidig har sinnet og frykten i en del av den hvite befolkningen økt.

– Fordommene mot svarte gir seg uttrykk i både åpen rasisme, skjult rasisme og privilegier for de hvite. Det at hvite er født med privilegier i USA, er det vanskelig for mange å erkjenne, sier hun.

Sju skutt i Kentucky

Protestene og opptøyene har også spredt seg til flere andre delstater, blant annet til Denver i Colorado, Oakland i California samt Louisville i Kentucky, der sju personer ble skutt og såret torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjedde i forbindelse med at demonstranter krevde rettferdighet for Breonna Taylor, en ung, svart kvinne som ble skutt av politiet i sitt eget hjem i mars. Politiet skjøt henne åtte ganger under en narkorazzia, men uten at det ble funnet narkotika i leiligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har kritisert ordføreren i Minneapolis og truer med å sette inn militæret.

– Det er en fullstendig mangel på lederskap. Enten må den veldig svake, venstreradikale ordføreren Jacob Frey få orden på sakene, eller så setter jeg inn nasjonalgarden så jobben blir gjort ordentlig, tvitrer presidenten.

– Bensin på bålet

Han sier også at han har lovet guvernøren i Minnesota, Tim Walz, full støtte fra militæret, og kalt personene bak opptøyene for «pøbler», som vanærer minnet om George Floyd.

– Blir det trøbbel, kommer vi til å ta kontroll. Når plyndringen starter, begynner skytingen, skriver Trump.

Uttalelsene om skyting får stor oppmerksomhet i USA.

– Mens Minneapolis brenner, kaster Trump bensin på bålet, skriver ABC News.

Video: George Floyd ble kvalt til døde under arrestasjon: