Stort politioppbud før omstridt debatt i Hongkong

Hundrevis av opprørspoliti har tatt oppstilling i rundt Hongkongs finansdistrikt før byens lovgivende forsamling skal ta stilling til en ny sikkerhetslov. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix
Hundrevis av opprørspoliti har tatt oppstilling i rundt Hongkongs finansdistrikt før byens lovgivende forsamling skal ta stilling til en ny sikkerhetslov. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hundrevis av opprørspoliti har tatt oppstilling i rundt Hongkongs finansdistrikt før byens lovgivende forsamling skal ta stilling til en ny sikkerhetslov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loven vil blant annet gjøre det forbudt å fornærme den kinesiske nasjonalsangen, noe demokratiforkjempere mener er det siste angrepet mot ytringsfriheten i Hongkong.

Debatten kommer dager etter at Kina kunngjorde planer om å innføre en ny sikkerhetslov. Ifølge Hongkongs leder Carrie Lam vil Kinas foreslåtte nasjonale sikkerhetslov kun ramme en håndfull lovbrytere. Hongkongs friheter består, sa hun.

USAs president Donald Trump har advart om at Hongkong kan miste sin status som globalt finanssentrum hvis den foreslåtte sikkerhetsloven blir innført.

I en avtale med Storbritannia fra før byen ble gitt tilbake til Kina, heter det at Hongkong er garantert visse rettigheter, som ikke innbyggere i Kina får, fram til 2047.

Avtalen var med på å gjøre Hongkong til det finansielle sentrum det er i dag, men de senere årene har uro og opptøyer preget byen, og Kina har vært bestemt på å tøyle dette opprøret.

Politiet tar ingen sjanser før onsdagens debatt, og kilder sier til AFP at flere tusen politifolk er klare til innsats.

Personvernpolicy