USA sier Russland har sendt kampfly til Libya

Den libyske opprørslederen Khalifa Haftar fotografert under et møte med Hellas' utenriksminister i Aten i januar. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix
Den libyske opprørslederen Khalifa Haftar fotografert under et møte med Hellas' utenriksminister i Aten i januar. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Russland sendte nylig kampfly til det borgerkrigsherjede Libya for å støtte russiske leiesoldater som kjemper for opprørsgeneralen Khalifa Haftar, ifølge USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs militærkommando for Afrika (Africom) sier i en uttalelse tirsdag at kampflyene fløy fra Russland og først landet i Syria.

– Der ble de malt om for å kamuflere den russiske opprinnelsen, heter det videre.

Africom, som har base i Stuttgart, spesifiserer ikke når flyene fløy til Syria og videre til Libya, utover at det skjedde «nylig».

Dagen før sa Libyas FN-støttede regjering (GNA) at hundrevis av russiske leiesoldater som kjemper på Haftars side, er evakuert ut av kampområder sør for hovedstaden Tripoli.

Russisk benektelse

Den påståtte tilbaketrekningen skjer etter en rekke tilbakeslag for Haftar, som i over ett år har ført en militæroffensiv med mål om å erobre den nordafrikanske hovedstaden fra GNA.

Russland har hele tiden benektet å være involvert i konflikten. Russlands forsvarsdepartement sier til AFP at de ikke vil kommentere Africoms uttalelse «akkurat nå».

Tidligere i år avdekket FN-eksperter også hvordan mellom 600 og 800 russiske leiesoldater fra ChVK Wagner kjempet sammen med LNA-militsen, som også har rundt 1.000 regjeringssoldater fra Sudan i sine rekker.

Selskapet eies av Jevgenij Prigozjin, som har nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Våpenblokade brytes stadig

Haftars styrker støttes også av Egypt, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Hvis Russland har sendt kampfly til Libya, er det nok et brudd på våpenembargoen som en rekke land har brutt.

Den FN-godkjente regjeringen får i første rekke militær støtte fra Tyrkia, som med sine droner og luftforsvarssystemer har bidratt til viktige seirer de siste ukene. Tyrkia har også sendt militærrådgivere til Libya.

Personvernpolicy