Koronautbruddet rammer USAs urfolk hardt

San Idefonso Pueblo i New Mexico er blant urfolkssamfunnene som har satt opp skilt der de ber besøkende holde seg unna under koronautbruddet. Foto: Morgan Lee / AP / NTB scanpix
San Idefonso Pueblo i New Mexico er blant urfolkssamfunnene som har satt opp skilt der de ber besøkende holde seg unna under koronautbruddet. Foto: Morgan Lee / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs urbefolkning er ekstra hardt rammet av koronautbruddet, både når det gjelder dødsrate og fattigdom i kjølvannet av smitten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fordi de eldre er spesielt utsatt, er bekymringen stor for at de tar med seg viktig språkkunnskap og tradisjoner i graven.

– De har så mye klokskap. Det er de som kan vårt folks tradisjonelle historier. På noen steder er det kun de eldre som kan snakke vårt språk, sier Chrissie Castro, leder i Los Angeles' kommisjon for urfolk, til den lokale TV-kanalen Spectrum News.

Castro er ikke alene om å være bekymret for virusutbruddets konsekvenser for USAs urbefolkning.

Barry Moses fra spokanefolket i delstatene Washington og Idaho nordvest forteller at spokanefolkets språknestor, 93 år gamle Pauline Flett, nylig gikk bort. Hun var en av få som behersket salish, et av flere språk i den indianske språkfamilien i Nord-Amerika.

Stor andel døde

Nøyaktig hvor hardt koronaviruset har rammet USAs urbefolkning, er vanskelig å vite ettersom ulike delstater har ulike metoder for å føre statistikk. Men navajofolket – hvis område strekker seg gjennom delstatene Arizona, New Mexico og Utah – har konstatert nesten 4.300 tilfeller og 146 døde, ifølge gruppens helsemyndigheter.

Hvis navajoreservatet, som har rundt 160.000 innbyggere, var en egen delstat, ville den hatt den høyeste andelen smittede i USA, ifølge The Economist.

Årsaken til den høye andelen smittede er flere. På mange steder finnes det verken rennende vann, elektrisitet eller internett, noe som gjør det både vanskelig å vaske hendene og å holde seg informert. Familier lever tett sammen, fattigdom er vanlig, og helsevesenet er ikke godt utbygd.

Situasjonen er den samme hos mange andre urfolk. Hos oglaga sioux-folket i South Dakota, med en befolkning på rundt 50.000, finnes det for eksempel bare seks respiratorer på det lokale sykehuset, skriver nettstedet Axios.

Mange med diabetes

I tillegg er kroniske folkesykdommer som diabetes og høyt blodtrykk mer vanlig hos urfolk enn blant amerikanere flest. Dermed har de økt risiko for å bli alvorlig syke av covid-19.

Hele 34 prosent har en slik lidelse sammenlignet med 27 prosent av afroamerikanere og 21 prosent av landets hvite befolkning, viser statistikk fra helseinstituttet Kaiser Family Foundation.

Dessuten har de allerede utsatte økonomiene hos mange urfolk blitt hardt rammet av USAs nedstengning. Når mennesker blir hjemme for å bremse smittespredningen, forsvinner inntektene fra turister og andre besøkende.

Joseph Kalt, professor emeritus i økonomi ved Harvard University og leder av et forskningsprosjekt om økonomisk utvikling blant urfolk, konstaterte nylig at ikke ett eneste av de kasinoene som mange urfolksgrupper driver, har åpent.

Personvernpolicy